Nyitókép: SITA

 

Izraelben eddig összesen 1000 halálos áldozata van a Hamász támadásának, több mint 2000-en megsérültek. 260 fiatalt egy, a Negev sivatagban tartott zenei fesztiválon mészároltak le az iszlamisták.

Átlépte az ezret Izraelben a halálos áldozatok száma és több száz embert elhurcoltak Gázába a Hamász terroristái. A hadiállapot vasárnapi kihirdetésével Izrael zöld utat kapott, hogy megtorolja az iszlamista terrorszervezet szombati meglepetésszerű, többfrontos támadását.

 

 hirdetes_810x300  

 

Az izraeli hadsereg közölte: hétfő reggelre „jelentősen gyengítették” a Hamászhoz köthető infrastruktúrát. A támadásokban megrongálódott egy kiképzőközpont, amelyet a Hamász egyik magas rangú tengerészeti tisztje vezet, egy műveleti létesítmény egy mecsetben és egy hírszerzésre használt épület.

 

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő figyelmeztetett: hamarosan megkezdik az ellentámadást szárazföldön is. Az izraeli hadsereg Gázába vezénylésével lehetőség nyílik a túszul ejtett izraeliek és külföldiek kiszabadítására. Az Izrael által indított rakétacsapásokban eddig mintegy nyolcszáz épület rongálódott meg a Gázai övezetben.

 

Terror a fesztiválon

 

A gázai határ mentén a hétvégén egy könnyűzenei fesztivált rendeztek a béke jegyében, a fiatalok közül több mint 260 embert lemészároltak a Hamász emberei, miután megkezdték az Izrael elleni támadást. Az áldozatok száma vélhetően ennél is magasabb lesz, ráadásul a terroristák sok fiatalt áthurcoltak a gázai területre.

 

A „Tribe of Nova” fesztiválon mintegy 3 ezer ember vett részt. A Negev sivatagban, a Re’im kibuc közelében tartott rendezvény pénteken este 11 órakor kezdődött. Trance zenére reggelig buliztak a fiatal résztvevők, így váltak szombaton, a Gázai övezettől néhány kilométerre az országba beszivárgó iszlamisták első áldozataivá.

 

 

A közösségi médiában és a hírműsorokban közzétett videókon látható, amint a fesztiválozók egy nyílt területen át menekülnek, miközben lövések hallatszanak. Sokan a közeli gyümölcsösökben rejtőztek el, vagy menekülés közben megölték őket. Volt, aki autóval próbált menekülni, de a Hamász a járművekre is lőtt.

 

A résztvevők egy rémálomszerű mészárlásról számoltak be: a terroristák – akik nyilvánvalóan előre tudtak az eseményről, és jelentős erőket irányítottak oda – körülvették a résztvevőket, és puskatűzzel több tucatnyi embert lelőttek, majd átvonultak a területen, és rejtőzködő emberekre vadásztak, hogy kivégezzék vagy elfogják őket.

 

 

Folytatódnak a harcok

 

Két nappal a Hamász Izrael elleni meglepetésszerű támadása után az izraeli hadsereg szerint több határ menti izraeli városban is továbbra is folynak harcok. Richard Hecht, a hadsereg (IDF) szóvivője hétfő reggel újságíróknak elmondta, hogy „hét-nyolc” nyílt harcálláspont van a gázai határvidéken, „ahol még mindig harcolunk a terroristákkal”.

„A vártnál hosszabb ideig tart, amíg a dolgokat visszaállítjuk egy védekező biztonsági helyzetbe”

 

– mondta Hecht, elismerve, hogy a Hamász még mindig képes beszivárogni Izraelbe. Továbbra is több tucat izraelit tartanak fogva a Gázai övezetben.

 

 

Palesztin tisztségviselők arról számoltak be, hogy az izraeli ellencsapásokban több mint négyszáz ember meghalt, a sebesültek száma meghaladja a kétezret. Egy rakéta egy 19 tagú palesztin családdal végzett. Az ENSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy napokon belül tartós áramszünetre kell számítaniuk a Gázai övezetben élőknek.

 

Az iszlamista Hamász az izraeli hadsereg szerint civileket használ „emberi pajzsként”, emellett „terrorista infrastruktúrát rejteget a Gázai övezet civil területein” – közölte IDF hétfő reggel az x (korábban Twitter) oldalon közzétett bejegyzésében.

 

Az IDF a „Hamász háborús bűntetteinek” fotókkal illusztrált listáján azt is írja, hogy a Hamász „meggyalázza és megcsonkítja” a holttesteket, szándékosan megöl civileket, elrabolja és túszként tartja őket fogva.

 

A Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret és immár biztonságos légtérben haladnak Magyarország felé, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter vasárnap késő este.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!