Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Fatima Shbair

 

Izrael hétfőn délelőtt elrendelte a palesztinok által lakott Gáza ostromát. A térséget lekapcsolták az elektromos áram- és vízellátásról, Gázavárost az izraeli légierő két napja bombázza, a hadsereg több mint 300 ezer tartalékost hívott be – ekkora mozgósításra még sosem került sor az országban. Közben a Hamász folytatja a rakétatámadásokat, de Izrael hétfőn bejelentette, hogy kiszorították a terroristákat a határ menti városokból. Az október 7-e reggele óta tartó támadásnak rengeteg civil áldozata van, valószínűleg a Hamász erőinek pontosan az volt a célja, hogy brutalitásával minél keményebb választ kényszerítsen ki Izraelből, így fordítva ellene azokat az arab országokat, akikkel Tel-Avivnak sikerült az elmúlt években jó kapcsolatot kialakítania.

 

Ausztria bejelentette, hogy felfüggeszti a Palesztinának nyújtott évi 19 millió eurós segélyt. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter egy interjúban arról beszélt, hogy a helyzet annyira szörnyű, hogy teljesen újra kell gondolni a támogatásokat, ezért jegelnek minden Gázába irányuló segélyszállítmányt. Hasonló lépést fontolgatnak a németek is.

 

Daniel Hagari, az izraeli IDF szóvivője hétfőn azt közölte, hogy már ellenőrzésük alatt tartják az összes Hamász által megtámadott, majd ideglenes elfoglalt várost. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen megtisztították a határ menti izraeli területeket a Hamász erőitől, „lehetnek megbúvó iszlamista fegyveresek Izraelben”.

 

 hirdetes_300x300  

Nem sokkal később Joav Gallant izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy Izrael elrendelte a Gázai övezet teljes ostromát. Értesülések szerint a térséget elzárták az áram- és vízellátástól, de az üzemanyag és ételutánpótlástól is. Csak az emúlt éjszaka mintegy félezer légicsapás érte a Gázai övezetet, az ostrom bejelentése azt jelzi, hogy hamarosan szárazföldi hadműveletekre kerül sor.

 

Ez utóbbiak még el sem kezdődtek, máris menekülthullám indult el a Gázai övezetből. A Gázai övezet kiterjedése csak akkora, mint Pozsonyé, ennek ellenére több mint 2 millió ember él itt. Ez azt is jelenti, hogy lehetetlen olyan légicsapásokat vagy ostromot indítani, ami arányaiban megkíméli a civil lakosságot (ezzel nyilván a Hamasz is számolt). Jelentések szerint az első izraeli válaszcsapások megindulása óta 120 ezren hagyták el a területet.

 

Közben az Izreal ellen szintén „kóstolgató” támadásokat indító libanoni Hezbollah figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy megtámadja az amerikai közel-keleti állásokat, ha Washington beavatkozik az Izrael és a Hamász közti háborúba. Mindezt arra reagálva tették, hogy az Egyesült Államok közelebb vezényelte hadihajóit Izraelhez.

 

Kapcsolódó hír, hogy Oroszország felhívta a figyelmet annak veszélyére, hogy egy harmadik fél is bekapcsolódhat a háborúba, amely súlyos eszkalációt jelentene. Moszkva tárgyalásokat szorgalmaz. Az oroszok kijelentése nem véletlen, több nyugati ország is jelezte aggodalmait amiatt, hogy Irán közvetlenül beavatkozhat az Izrael elleni háborúba.

 

Közben az izraeli politikai vezetés egy egységkormány kialakításán dolgozik. Az országot ért támadás miatt az ellenzék felhagyott a kormányellenes megmozdulásokkal, és gyakorlatilag minden politikai erő besorolt a Netanjahu-kormány mögé. Olyan javaslatok is napvilágot láttak, miszerint egy hadikabinetet is létrehoznának az egységkormányon belül, ennek felelőssége lenne minden háborús döntéshez szükséges politikai döntés meghozatala.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!