Nyitókép: AP Photo/Adel Hana

 

Az Izrael ellen indított akcióról csak a Hamász iszlamista szervezet maroknyi parancsnoka tudott, sem Irán, sem a libanoni Hezbollah nem vett részt benne, de „csatlakoznak a harchoz, ha Gáza ellen népirtó háború indul” – közölte Ali Barake, a Hamász legfelsőbb vezetésének Bejrútban élő egyik tagja.

 

Barake az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a műveletet mintegy féltucatnyi Hamász-vezető tervezte, és még a szervezet legszorosabb szövetségeseit sem tájékoztatták arról, hogy mi készül. Tagadta, hogy Irán részt vett volna a tervezésben vagy előzetesen jóváhagyta volna az akciót.

 

Nem sokkal korábban John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy bár „bizonyos fokú összejátszás” van Irán és a Hamász között, Washingtonnak nincs bizonyítéka arra, hogy Irán közvetlenül részt vett volna az Izrael elleni akció tervezésében, kivitelezésében vagy végrehajtásában.

 hirdetes_810x300  

 

Valamivel később Charles Q. Brown amerikai vezérkari főnök óva intette Iránt, hogy ne avatkozzon be a konfliktusba.

 

„Szeretnénk nagyon világos üzenetet küldeni. Nem akarjuk, hogy ez a konfliktus kiszélesedjen, és azt szeretnénk, hogy ez az üzenet kristálytisztán érthető legyen Irán számára” – szögezte le Brown, aki a Hamász tetteit az Iszlám Állam nevű terrorszervezet terrortámadásaihoz hasonlította.

 

Barake tagadta azt is, hogy a művelet céljai között szerepelt volna az izraeli-szaúdi kapcsolatok rendezésének kisiklatása. Elmondta azt is, hogy az akciót több mint egy éven át készítették elő. Mint mondta: azért követték el a támadást, mert az izraeli kormány tagjai „provokatív” látogatásokat tettek muszlim szent helyeken és egyre fokozták a nyomást a fogva tartott palesztinokon, emellett úgy tudják, hogy a Hamász vezetőinek likvidálására készülnek.

 

A Hamász-vezető elmondása szerint őket is meglepte, hogy mit sikerült végrehajtaniuk az Al-Aksza vihar névre keresztelt műveletben. Mint mondta: arra számított, hogy Izrael visszaveri vagy jelentősen akadályozza a Hamász fegyvereseinek akcióit. „Minket is meglepett ez a nagy összeomlás” – foglamazott Barake.

 

Barake szerint a Hamász 40 ezer harcossal rendelkezik, akik közül eddig csak mintegy kétezren vettek részt a harcokban. Leszögezte, hogy az iszlamista szervezet készen áll akár egy elhúzódó konfliktusra is.

 

Kitért arra is, hogy a túszokat arra akarják felhasználni, hogy elérjék az izraeli börtönökben fogva tartott összes arab elengedését, és az Egyesült Államokban a szervezet támogatása miatt elítéltek szabadon bocsátását.

 

A Hamász fegyveresei szombaton indított akciójukban mintegy 900 embert öltek meg Izraelben. A Gázai övezetben 700-hoz közelít a halálos áldozatok száma.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.