Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Matias Basualdo

 

Izraelnek joga van az önvédelemhez, de nincs joga a megtorláshoz és a mészárláshoz – mondta Zoran Milanovic horvát államfő csütörtökön újságíróknak Zágrábban.

 

A horvát elnök emlékeztetett arra, hogy amikor a Hamász megtámadta Izraelt, ő elítélte a gyilkosságokat, sőt kifejezte „mélységes undorát”. A Gázai övezet ellen elindított izraeli hadművelet kapcsán ugyanakkor elmondta: „Izraelnek abszolút joga van az önvédelemhez, de ez a jog nem foglalja magában a bosszút és a civilek lemészárlását”.

 

Szolidaritása jeléül a horvát külügyminisztérium kifüggesztette épületére az izraeli zászlót. Ezzel kapcsolatban Milanovic kifejtette: más országok zászlajának nincs helye Horvátországban. Kivételként említette a szigorúan szabályozott helyzeteket, így a kisebbségek, valamint az Európai Unió és a NATO zászlaját.

 

 hirdetes_300x300  

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, mintegy 150 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1400-at, a sebesülteké pedig az 5600-at.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!