Nyitókép: AP Photo/Markus Schreiber

 

Emmanuel Macron francia elnök határozott, de igazságos válaszra szólított fel csütörtökön a Hamász palesztin militáns csoport támadása ellen, egyúttal elítélte a palesztin fegyveresek vak, gyilkos gyűlöletét és kegyetlenségét.

 

„A Hamász olyan tervet alkalmazott, amely méretét, barbárságát és az emberi áldozatok számát tekintve példátlan“ – mondta Macron a Hamász Izrael elleni szombati támadásáról a franciákhoz intézett beszédében.

 

Szerinte Izraelnek joga van megvédeni magát, többek között a terrorista csoportok, köztük a Hamász felszámolásával. Célzott akciókkal is megteheti, de ügyelnie kell a civil lakosság megőrzésére.

 hirdetes_810x300  

 

„Az egyetlen válasz a terrorizmusra az, amely erős, de igazságos“ – jelentette ki Macron.

 

Egyúttal megígérte, hogy Franciaország mindent megtesz a Hamász által fogva tartott több tucat fogoly szabadon bocsátása érdekében. Macron szerint már legalább 13 francia állampolgár meghalt a Hamász-támadásokban, további 17-en, köztük több gyermek, eltűnt. „Kétségtelen, hogy néhányat fogságban tartanak” – tette hozzá.

 

Macron szerint ugyanakkor Franciaország továbbra is elkötelezett az izraeli-palesztin konfliktus megoldása mellett, két állam létrehozása formájában. „Nem fogadhatunk el egy véget nem érő háborút ebben a térségben. A terrorizmus elleni küzdelem nem helyettesítheti a békekeresést. A tartós béke feltételei ismertek” – mondta az Elysée-palota vezetője.

 

Hozzátette azt is, hogy a feszült helyzet miatt a francia rendőrség megerősíti a vallási és kulturális létesítmények védelmét Franciaországban. A kormány már csütörtökön betiltotta a palesztinbarát tüntetéseket. „Azok, akik összekeverik a palesztin kérdést a terrorizmus védelmével, jelentős erkölcsi, politikai és stratégiai hibát követnek el” – jelentette ki Macron.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!