Nyitókép forrása: X

 

Lengyelországban este 9-kor közzétették az első exit poll felméréseket. A négy éve rendkívül pontosnak bizonyult IPSOS számai szerint a választásokat 36,8 százalékát szerezte meg a szuverenista, konzervatív Jog és Igazságosság pártja, a PiS. A nagy kihívó, a Brüsszelből „visszaexportált” Donald Tusk pártja, a KO 31,6 százalékot kapott.

 

A Harmadik Út nevű párt a szavazatok 13 százalékát szerezte meg az IPSOS szerint, a baloldali Lewica 8,6, a Konfederacja 6,2 százalékot kapott.

 

Ha csak a százalékos arányokat nézzük, akkor akár még kormányváltás is jöhet a globalisták javára (KO-Trzecia Droga-Lewica). De a lengyel választási rendszer elég bonyolult, 41 területi listán szavaztak a polgárok, az országos százalékos eredményeket nem lehet automatikusan mandátumokra átváltani.

 

 hirdetes_810x300  

A Cumtar exit pollja szerint a Tusk-féle KO 37 százalékot kapott, a PiS 36,3 százalékot, a Trzecia Droga 7,1 százaékot, a Lewica 4,8 százalékot, a Konfederacja 6,2 százalék, a Bez Partyjni pedig 5,1 százalékot.

 

A részvétei adat egyértelműen rekordnak számít, a wPolityce.pl közlése szerint 72,9 százalékos volt a szavazások részt vevők aránya. A választásokkal egyidőben zajló népszavazáson 40 százalék vett részt.

 

A konzervatív PiS politikusainak első nyilatkozatai nem túl önfeledtek, annak ellenére, hogy megnyerték a választásokat. Mivel az eredmény könnyen kormányváltást hozhat, a reakciók abszolút érthetőek.

 

Jaroslaw Kaczynski az exit pollok bejelentését követően kijelentette:

 

„Pártunk számára ez kétségkívül tényleg hatalmas siker. A kérdés azonban az marad, hogy ez a siker mennyire mutatkozik meg a következő választási ciklusban. Jelenleg nem tudjuk, de reménykedünk. Tekintet nélkül arra, hogy kormányban vagy ellenzékben leszünk, nem engedjük, hogy Lengyelországot elárulják. Nem engedjük, hogy Lengyelország elveszítse a számára legértékesebbet, a függetlenségét”

 

fogalmazott. Érdemes kiemelni, hogy teljesen reális lehetőségként beszélt arról, hogy ellenzéki szerepbe szorul vissza a PS.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!