Nyitókép: via tagesschau.de

 

A lengyel kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) a szavazatok 35,38 százalékával nyerte a vasárnapi parlamenti választásokat. Ezt a lengyel választási bizottság jelentette be kedd reggel, miután az összes szavazatot megszámolták. A fő ellenzéki párt, a Donald Tusk vezette liberális Polgári Koalíció (KO) a szavazatok 30,70 százalékával a második helyen végzett.

 

A harmadik helyen a Harmadik Út (TD) végzett a választók 14,40 százalékos támogatásával. A lengyel szejmbe még bejutott a Baloldal a szavazatok 8,61 százalékával és a szélsőjobboldali Konföderáció a szavazatok 7,16 százalékával.

 

A végleges választási eredmények megerősítik, hogy a PiS elvesztette parlamenti többségét, és egyben megnyitják az utat a liberális, Európa-barát ellenzék előtt a kormányalakításhoz – írja a Reuters.

 hirdetes_810x300  

 

Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta, hogy a kormányalakítási megbízást először a győztes pártnak fogja megadni. A PiS-nek azonban nehéz lesz szövetségeseket találnia, és nem valószínű, hogy többsége lesz a 460 tagú szejmben, még a Konföderációval való koalícióban sem.

 

Az ellenzéki Polgári Koalíció, a Harmadik Út és a Baloldali Párt már kijelentette, hogy készek kormánykoalíciót alakítani, a tárgyalások a hivatalos eredmények közzététele után kezdődnek.

 

Marcin Kierwinski, a Polgári Koalíció főtitkára szerint a miniszterelnöki poszt várományosa az ellenzéki vezető Donald Tusk. Szavai szerint a KO, a TD és a Baloldali Párt koalíciója képes lesz stabil kormányt alakítani, amely helyreállítja a normalitást Lengyelországban.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!