Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Heinz-Peter Bader

 

Ausztria egykori fiatal és karizmatikus kancellárja, az Osztrák Néppárt volt elnöke, Sebastian Kurz ellen szerdán kezdődött el az a büntetőper, amelyet hamis tanúzás vádjában indítottak ellene. Az ügy eljárásilag nem, de politikailag kapcsolódik ahhoz a botrányhoz, amely miatt távoznia kellett hivatalából.

 

Kurz minden ellene felhozott vádat tagad, és lemondatása után távozott a politikából.

 

Egykori pártja 2020-ban – erőteljes német nyomásra – a Zöldekkel lépett kormánykoalícióra. Ez a formáció kormányoz azóta is, ám komoly feszültségek feszítik szét a kormányt. A következő választásokig 1 év van hátra.

 

 hirdetes_300x300  

A Kurz elleni büntetőper középpontjában az áll, hogy Kurz hazudott-e a parlamenti vizsgálóbizottságnak 2020-ban arról, hogy kancellárként nem avatkozott be az osztrák állami holdingtársaság, az OBAG vezetőjének kiválasztásában.

 

Ha Kurzot elítélik, három évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetéssel, vagy ami valószínűbb, pénzbüntetéssel sújthatja a bíróság.

 

Egyesek szerint a per kimenetele hatással lehet a Néppárt jövő évi választási esélyeire is (és mint annyiszor, ezúttal is a választásokhoz közeli időpontban indul meg egy kulcsfontosságú per – a szerk.). A helyzet Ausztriában nem túl egyszerű. Jelenleg a felméréseken a legjobban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerepel, 30 százalék körüli támogatottsággal. Tőle jócskán lemaradva, 24 százalékon áll a szocdem SPD, és csak ezután jön az Néppárt (ÖVP). A jelenlegi erőviszonyok arról tanúskodnak, hogy az ÖVP igencsak ráfizetett a Zöldekkel való együttműködésre.

 

Körkép.sk, reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!