Nyitókép: SITA

 

A Hamász palesztin radikális mozgalomban és Vlagyimir Putyin orosz elnökben az a közös, hogy a szomszédos demokráciákat, azaz Izraelt és Ukrajnát akarják tönkretenni. Ezt Joe Biden amerikai elnök mondta a nemzethez intézett beszédében. Szerinte Izrael és Ukrajna győzelme amerikai nemzeti érdek, ellenkező esetben további háborúk veszélye áll fenn. Ezért ma a Fehér Ház vezetője arra fogja kérni a Kongresszust, hogy növelje mindkét ország katonai támogatását.

 

„A Hamász és Putyin különböző fenyegetéseket jelentenek. Egy dolog azonban közös bennük: mindketten teljesen le akarják rombolni a szomszédos demokráciákat”

 

– mondta Biden csütörtök esti főműsoridős beszédében. Az elnök nem sokkal Izraelből való visszatérése után beszélt a nemzethez az Ovális Irodából. A zsidó államba azért ment, hogy szolidaritást mutasson a Hamász október 7-i véres támadása után.

 hirdetes_300x300  

 

„A Hamász tiszta és hamisítatlan gonoszt szabadított a világra. Sajnos a zsidó nép talán mindenki másnál jobban tudja, hogy azoknak az embereknek a romlottsága, akik fájdalmat akarnak okozni másoknak, nem ismer határokat”

 

– mondta Biden, megismételve, hogy nem Izrael a felelős a Gázai övezetben lévő kórházban történt robbanásért, ahogy azt a palesztinok állítják:

 

„Le vagyok sújtva a palesztinok tragikus elvesztése miatt, beleértve a gázai kórházi robbanást, amelyet nem az izraeliek okoztak”

 

– mondta. Kijelentette ugyanakkor, hogy Izraelnek be kell tartania a háborús törvényeket.

 

Biden azt is megjegyezte, hogy beszélt Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, és az Egyesült Államok továbbra is támogatja a palesztinok méltósághoz és önrendelkezéshez való jogát. „A terroristák tettei nem veszik el a palesztin nép jogait” – mondta, hozzátéve, hogy támogatja az izraeli-palesztin konfliktus kétoldalú megoldását.

 

Biden szerint a Kongresszus példátlan segélyt fog kérni Izraelnek és további segélyt Ukrajnának. Az elnök szerint mindkét ország győzelme amerikai nemzeti érdek. Ellenkező esetben Biden szerint fennáll a veszélye annak, hogy a világ más részein is újabb konfliktusok robbannak ki, mivel az „Egyesült Államok ellenségei” közelről figyelik a fejleményeket és várnak az esélyre.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!