Nyitókép: SITA

 

Az Európai Unió belügyminiszterei megvitatták, milyen tanulságokat kell levonnia az EU-nak, miután egy hét alatt két terrortámadás érte Európát. Miközben egyre több állam vezet be határellenőrzést, a spanyol elnökség bővítené a schengeni zónát.

Röviddel a Hamász Izrael elleni agressziója után egy tanárt megöltek a francia Arras városában. Hétfőn pedig egy terrorista agyonlőtt két svéd futballszurkolót Brüsszelben. Az elkövető, Abdessalem Lassoued az európai menekültügyi rendszer kiskapuit használta fel, és annak ellenére sikerült elkerülnie az ellenőrzéseket, hogy a hatóságok jól ismerték.

 

 

„Azt a fickót, aki hétfőn este elkövette a terrorbűncselekményeket Belgiumban, 2010-ben, a dublini egyezmény alapján kitoloncolták Svédországból. És azóta az unió különböző országaiban jelenhetett meg. Ez is rávilágít a dolgokra: a dublini rendszer, a határellenőrzés, a hatékony visszatérési rendszer, a tagországok közötti információmegosztás”

 

 hirdetes_300x300  

– jelentette ki Gunnar Strömmer, svéd igazságügyi miniszter.

 

 

A miniszterek megvitatták az online radikalizálódás elleni küzdelem szükségességét is, amely mindkét közelmúltbeli támadásban szerepet játszott. Több együttműködést ígértek, beleértve a tagállamok közötti információcserét is, és hatékony ellenőrzést kértek a külső határokon. A miniszterek emellett fel akarják gyorsítani az illegális migránsok visszatérését származási országukba, különösen a biztonsági fenyegetést jelentő személyek esetében.

 

„Sokat tettünk, így már ebben az évben 20%-kal nőtt a visszatérők száma, így valójában már több embert küldünk haza. De még mindig többet kell tenni. És számomra különösen fontos, hogy azok, akik biztonsági fenyegetést jelentenek polgárainkra és az EU-ra nézve, azonnal vissza kell téríteni”

 

– mondta Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa.

 

A terrorveszély miatt Olaszország és Szlovénia bejelentette, hogy ellenőrzéseket vezet be szárazföldi határain. Ez tovább növeli azon esetek számát, amikor a tagállamok mentesítést kérnek a schengeni megállapodás alól. Ennek ellenére az EU Tanácsának spanyol elnöksége szerint a blokk zöld utat adhat Romániának és Bulgáriának ahhoz, hogy decemberben csatlakozzanak a schengeni övezethez.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!