Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Lewis Joly

 

Bár Marine Le Pen és a francia Nemzeti Tömörülés (a korábbi Nemzeti Front) a francia politikai spektrum szélsőjobboldalához tartozik, mégis a francia zsidó közösség védelmében szólalt fel a Hamász terrortámadását követően kialakult társadalmi feszültségek közepette. Mindeközben a francia szélsőbal valósággal falaz a Hamásznak, és módszeresen ügyelnek rá, hogy véletlenül se ítéljék el az október 7-i durva támadásokat.

 

A politikai képlet elég egyszerű: a francia szélsőbal az országban élő bevándorlók és muszlim közösségek szavazataiból él. A francia állam számára azonban a helyzet már nem ennyire egyszerű: Franciaországban él a világ harmadik legnagyobb számú zsidó közössége, miközben az ország migrációs politikája miatt rengeteg a muszlim bevándorló is. Az izraeli-palesztin konfliktus nagyon kiélezte a társadalmi hangulatot, amit az is bizonyít, hogy a franciák betiltották a palesztin párti (ebben az esetben értsd: terrorpárti) tüntetéseket.

 

A Politico arra hívja fel a figyelmet, hogy paradox módon az antiszemitizmussal rendszeresen vádolt francia szélsőjobb lehet az, amely a migráció és a radikális iszlám elleni retorikáját megerősítve politikai pontokat gyűjthet még a zsidó közösségeknél is azzal, hogy az utóbbiak védelmére kel a politikai retorika szintjén.

 

 hirdetes_300x300  

Marine Le Pen a minap határozottan elítélte a Hamász terrortámadását, amire az európai és a francia baloldal képtelen volt (megjegyezzük, az európai baloldal magatartásából is jól látszik, hogy a migrációnak tényleg van egy szavazat-import dimenziója – a szerk.):

 

„A lehető legrosszabbnak lehetünk tanúi, izraeli földön pogromokat látunk, amelyeket egy terrorcsoport követett el leírhatatlan állatiassággal. (…) Izraelnek igenis meg kell engedni, hogy felszámolja a Hamászt”

 

mondta Le Pen olyan nyíltsággal, amelyre Nyugat-Európában nem nagyon volt példa az izraeli-palesztin konfliktus elmúlt 16 napja alatt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.