Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alex Babenko

 

Az orosz-ukrán háborúban kiemelt, ha nem stratégiai fontosságú szerepet játszanak a drónok a front mindkét oldalán. A helyzet azonban egyre nehezebbé válik, amit az ukránok is meg fognak érezni. Kína ugyanis szeptember 1-jétő elkezdte korlátozni a drónok exportját, olyan szigorításokat bevezetve, amely tiltja a drónok értékesítését olyan végfelhasználó számára, aki azt katonai célokra akarja a használni.

 

Ez azt jelenti, hogy elvileg sem az oroszok, sem az ukránok nem jutnak hozzá annyi drónhoz Kínából, mint korábban. Pedig a drónháború rendkívüli intenzitással zajlik: havonta csak az ukránok tízezer drónt használnak el, vagy vesztenek el a fronton. Kereslet tehát lenne.

 

Kijev szerint egyelőre nem jelent ellátási problémát számukra a kínai intézkedés, mert a hiányt pótolni tudják Európából. Ugyanakkor bizonyos kiegészítők esetében már komolyabb gond is előállhat. Tipikus példa a hőérzékelős kamera, amelyre a téli hónapokban az éjszakák hossza miatt sokkal nagyobb szükség lesz, mint eddig.

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk, bbc

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!