Nyitókép: AP Photo/Evan Vucci

 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap figyelmeztette a libanoni Hezbollah Irán-barát fegyveres mozgalmat, hogy ha háborút indít Izrael ellen, a zsidó állam kíméletlenebb lesz, mint a 2006-os rövid háború idején.

 

„Ha a Hezbollah úgy dönt, hogy belép a háborúba… élete hibáját fogja elkövetni. Olyan erővel fogunk lesújtani, amelyet el sem tud képzelni, és a következmények rá és Libanonra nézve is pusztítóak lesznek”

 

– mondta Netanjahu az észak-izraeli katonáknak, nem messze a libanoni határtól.

 

 hirdetes_810x300  

„A Hezbollah olyan háborúba akarja belerángatni Libanont, amelyben semmit sem nyerhet, de annál többet veszíthet” – mondta Jonatan Konrikus, az izraeli hadsereg szóvivője korábban. Szerinte a mozgalom „nagyon-nagyon veszélyes játékot játszik”, és „eszkalálja a helyzetet”.

 

A Hezbollah a Hamász palesztin militáns mozgalom szövetségese, amely október 7-én támadta meg Izraelt, és ezzel fegyveres konfliktust váltott ki. Izrael megígérte, hogy megsemmisíti a Hamászt, és jelenleg is ismétlődő légicsapásokat hajt végre a Gázai övezet ellen. Ugyanakkor összetűzések zajlanak Izrael és Libanon északi határain, és egyre nagyobb a félelem, hogy a Hezbollah újabb frontot próbál nyitni Izrael északi részén, hogy segítse délen a Hamászt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!