Nyitókép: Lucy North/PA via AP

 

Az izraeli oktatási minisztérium bejelentette, hogy eltávolít minden utalást Greta Thunberg svéd aktivistára a tananyagból palesztinbarát kijelentései miatt – jelentette hétfőn a Jerusalem Post (JP). A JP emlékeztetett arra, hogy Thunberg néhány napja Palesztinát támogató bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán.

 

„Ma a Palesztinával és a Gázai övezettel való szolidaritás jeleként tiltakozunk. A világnak fel kell szólalnia, és azonnali tűzszünetet, igazságosságot és szabadságot kell követelnie a palesztinok és a (konfliktus) által érintett valamennyi civil számára“ – írta Thunberg.

 

Nem sokkal ezután az aktivista a közösségi oldalakon kritikák célpontja lett, több mint száz izraeli környezetvédő és aktivista írt alá egy Thunbergnek címzett közös levelet, amelyben részletesen ismertették a Hamász Izrael elleni támadásának következményeit.

 hirdetes_300x300  

 

„Így képzeli el az emberi jogokért folytatott harcot? Civilek hidegvérrel való megölésével, nők megerőszakolásával, valamint gyermekek és idősek elrablásával? Ez úgy hangzik, mint a szabadságharc része?” – írják a levélben.

 

Thunberg később a kritikára reagálva hangsúlyozta, hogy ellenzi a „Hamász szörnyű támadásait”, és a #StandWithPalestine hashtaget tette hozzá nyilatkozatához.

 

Az izraeli oktatási minisztérium közleményében kijelentette, hogy Thunberg palesztinbarát álláspontja kizárja, hogy oktatási és erkölcsi példakép legyen az izraeli tanulók és hallgatók számára.

 

Greta Thunberg 2018-ban vált széles körben ismertté, miután sztrájkokat kezdett szervezni a svéd parlament előtt. Kijelentette, hogy addig nem megy péntekenként iskolába, amíg a hatóságok nem kezdik el betartani a klímavédelmi megállapodásokat. A Time magazin a 2019-es év emberének választotta. Azóta Thunberget négyszer jelölték Nobel-békedíjra.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!