Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin

 

Elon Musk milliárdos szerint az Egyesült Államok alvajárásban halad a III. világháború felé, és az egész civilizáció megmaradása forog kockán.

 

Musk egy X-es beszélgetésen arról értekezett, hogy az USA politikai prioritásának a III. világháború elkerülésének kell lennie.

 

„Ne hagyjuk, hogy olyan helyzet jöjjön létre, amelyben egy regionális konfliktus gyorsan globális konfliktussá válhat”

 

mondta a Tesla, a Space-X és az X tulajdonosa.

 hirdetes_810x300  

 

Hozzátette, hogy Kína és Oroszország szoros szövetsége katasztrofális lenne az Egyesült Államokra nézve. Az a politika pedig, amit Washington folytat, rákényszeríti Oroszországot, hogy Kína és Irán felé nyisson.

 

„Oroszország a korlátlan nyersanyagkészletével és Kína a maga fenomenális ipari kapacitásával félelmetes kombinációt jelentenek”

 

emelte ki.

 

Musk felszólította az Egyesült Államokat, hogy találjanak ki végre egy utat az ukrajnai béke felé (az USA-nak másfél évvel a háború kezdete óta nincs semmilyen víziója a befejezésére – a szerk.). Musk az amerikai-orosz kapcsolatok helyreállítása mellett érvelt, és figyelmeztetett,

 

nem szabad túlbecsülni az USA erejét és az orosz-ukrán háború végjátékával kapcsolatos elvárásokat.

 

Musk felhívta a figyelmet, hogy az oroszok által megszállt, oroszajkú területeken Ukrajnában nincsenek oroszellenes felkelések. Ezzel arra utalt, hogy a jelenlegi frontvonal egy lehetséges tűzszüneti vonal kiindulópontja lehet.

 

Musk mellett foglalt állást a beszélgetés egy másik vendége, Vivek Ramaswamy republikánus elnökjelölt-aspiráns, aki a globális konfliktus veszélyeit hangsúlyozta:

 

„Ha belépünk a harmadik világháborúba, az Egyesült Államok, ahogy eddig ismertük, megszűnik létezni”

 

szögezte le.

 

Elon Musk közismert arról, hogy hajlandó ellentmondani a liberális mainstrean háborús narratívájának. A háború kezdete után saját Starlink rendszerével biztosította Ukrajna számára a katonai és civil kommunikációs vonalak, illetve internetes elérés fenntartását, bő 100 millió eurós költség mellett. Nemrég azonban megállapodást kötött a Pentagonnal, amelynek értelmében a Starlink szolgáltatásait a továbbiakban Ukrajna (értsd: Ukrajna nyugati anyagi támogatói) fizeti.

 

Olyan hírek is megjelentek, hogy Musk legalább egy alkalommal elvágta az ukrán haderőt a Starlink-hozzáféréstől, hogy megakadályozzon egy offenzívát a Krím-félsziget ellen. Musk a hír kapcsán akkor azt nyilatkozta:

 

„Ha beleegyeztem volna az ukránok kérésébe, akkor a SpaceX közvetlen cinkos lett volna egy jelentős háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában”

 

mondta. Azt is leszögezte, hogy a Starlink célja az volt, hogy „az emberek Netflixet nézhessenek, lazíthassanak, online tanuljanak, jó és békés dolgokat tehessenek, és nem az, hogy dróntámadásokat hajtsanak végre”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.