Nyitókép: Euronews

 

Összeültek a három dzsihadista szervezet magasrangú vezetői, így Szajid Naszrallah (Hezbollah), Zijád Nakhaleh (Iszlám Dzsihád) és Szaleh al-Aruri, a Hamász egyik politikai vezetője.

 

A Hezbollah közlemény adott ki, melyben a találkozó pontos helyét és dátumát sem adták ki. Azt írták, hogy a három csoport az „ellenállás központi tengelye”, és hogy a megbeszélés során megvitatták, hogyan állítsák meg „Izrael brutális agresszióját Gázában és Palesztinában.” Megállapodtak, hogy a továbbiakban is napi szinten egyeztetnek, és szóba került a libanoni-izraeli határon zajló, határokon átnyúló tűzharc is, melynek során az AFP összesítése szerint eddig legalább 52 ember halt meg Libanonban, akik a hírügynökség szerint nagyrészt a Hezbollah harcosai. A halottak közt van négy civil is, köztük a Reuters újságírója,  Isszam Abdallah.

 

Több mint kétezer gyerek halt meg Gázában

 hirdetes_300x300  

 

A Gázai övezetben 2360 gyerek vesztette életét és több mint 5300 sebesült meg az izraeli légicsapások nyomán, közölte az UNICEF az MTI beszámolója szerint.

 

Megjegyzik: a Hamász október 7-ei terrortámadása óta az izraeli válaszcsapásokban azóta már 5791 ember halt meg a Gázai övezetben a Hamász által kontrollált egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint.

 

Erdogan török elnök közölte, hogy a Hamász nem terroszervezet

 

A Times of Israel cikke szerint Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök az Igazság és Fejlődés párt parlamenti frakciójának gyűlésén közölte, hogy tervei között szerepelt egy izraeli vizit, de a Hamász ellen folytatott háború miatt a látogatás lekerült a napirendjéről. A gyűlésen azt mondta, hogy

 

„a Hamász nem egy terrorszervezet, hanem a saját földjüket védő mudzsáhidok csoportja.

 

Erdogan hangsúlyozta, hogy Törökországot az nem kötelezi semmire, hogy Izrael a Nyugattal együtt terrorszervezetnek titulálja a Hamászt.

 

Napi 246 millió dollárba kerülhet Izraelnek a háború

 

A Jerusalem Post cikke szerint Izrael módosítja a költségvetését, ugyanis Hamász ellen vívott háború naponta 246 millió dollárra rúg. Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter szerdán azt mondta, hogy a 2023-2024-es költségvetés a háború miatt már irreleváns.

 

Kitért arra is, és „pánikkeltésnek” titulálta, hogy az S&P Global kedden stabilról negatív kilátásra minősítette Izraelt, de ezzel együtt nem számít jelentős költségvetési hiányra.

Smotrich elmondta, hogy a háború megviselte Izrael pénzügyi forrásait, ugyanis annak napi költsége 1 milliárd sékelre, azaz 246 millió dollárnak megfelelő összegre rúghat, de hozzátette, hogy a háború közvetett gazdasági költségeinek felmérése még folyamatban van.

 

Izrael vs. ENSZ: a zsidó állam nem enged be több ENSZ-képviselőt Izraelbe

 

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-képviselője egy rádióműsorban közölte, hogy Izrael a továbbiakban nem ad vízumot az ENSZ képviselőinek.

 

Az előzmény az, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár kedden közölte, hogy „fontos elismerni, hogy a Hamász támadásai nem vákuumban történtek”, és hozzátette, hogy a „palesztin nép 56 év fojtogató megszállást élt át.” Közölte, hogy az október 7-i támadás nem indok arra, hogy Izrael kollektív büntetést szabjon ki a palesztinokra.

 

Erdan kedden már Guterres lemondását követelte, a vízumkérdést pedig annyira komolyan gondolták, hogy az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettesének vízumkérelmét visszautasították.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!