Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Libkos

 

Továbbra is valószínűtlen, hogy bármelyik fél érdemi áttörést tudna elérni a fronton Ukrajnában, ám az oroszok hatalmas áldozatok árán harapófogóba fogták az ukránokat a stratégiai fontosságú Avgyijivkánál.

 

Az oroszok bő két héttel ezelőtt kezdtek komoly hadműveletekbe a keleti fronton lévő városnál, és az elmúlt napokban jelentős előretörést értek el. A friss hírek szerint sikerült harapófogóba fogniuk az ukrán erőket. Ez azt jelenti, hogy az ukránok erőfeszítései a harapófogó déli (alsó) részének megtörésére sikertelenek voltak.

 

A hír nem orosz hírforrásoktól származik, hanem Jurij Botuszov ukrán újságírótól, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadójától, Anton Gerascsenkótól.

 

 hirdetes_810x300  

Az információk szerint az ukránok súlyos károkat okoznak az oroszoknak, de az orosz hadvezetés folyamatosan újracseréli a rohamozó egységeit, így folyamatos nyomást gyakorolnak a védőkre.

 

Az oroszok fő erejüket északra koncentrálják, céljuk az avgyijivkai italgyár körüli ipartelep területének elfoglalása. Ezen a területen működik 2014-től Donyeck térségének legfontosabb műveleti központja, ahonnan az szakadár területek elleni csapásokat irányították.

 

Több más szakértő kijelentéseit kvázi megerősítve Botuszov azt írta a közösségi hálón, hogy

 

„Avgyijivka sokkal fontosabb stratégiai szempontból, mint Bahmut volt. Az oroszok pedig meg akarják mutatni, hogy képesek sikert elérni – bármi áron”.

 

Egyelőre úgy néz ki, hogy ukrán részről az lesz döntő, hogy sikerül-e erősítést küldeni a városba a védőkhöz, vagy egy másik Azovstallal kell szembenézniük az ukránoknak.

 

Olyan hírek is megjelentek, hogy elindult a teljes mértékben NATO által kiképzett katonákból álló és NATO-országoktól kapott haditechnikával rendelkező 47. gépesített gyalogsági dandár a város felmentésére. Itt két kérdés adódik.

 

Az egyik, hogy időben elérik-e a várost, még mielőtt azt az oroszok beveszik. A második kérdés, hogy ha Ukrajna a keleti vonal megerősítésére veti be fő erőit, akkor mi lesz a déli hadműveletek sorsa.

 


Beszédes, hogy csütörtök délután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök összerántotta a háborús kabinetet. Igaz, érdemi részleteket az ott elhangzottakról nem lehet tudni, de bizonyára komoly lehet a helyzet.

 

Nem ez az egyetlen rossz hír, ami az ukránokat érte az elmúlt időszakban. Súlyos problémák állhatnak elő az ukrán tűzérségnél, amely hamarosan tényleg kifogy a legtöbbet használt 155 milliméteres lőszerből, miközben az oroszok egyébként tekintélyes tüzérségi fölénye elkezdett tovább nőni.

 

Az EU ugyan ígért egymillió 155-ös tüzérségi lőszert Ukrajnának, méghozzá legkésőbb 2024 márciusáig, ám nagyon úgy néz ki, hogy ezt Brüsszel nem lesz képes teljesíteni. Egyszerűen a lőszerigényt sem az európai gyárak, sem az elérhető importmennyiségek nem tudják fedezni.

 

A déli fronton, Orihiv térségében egyébként ismét előkerültek a nyugati tankok az ukránok részéről, ám az elmúlt napokban az orosz drónok legalább Leopard 2-es tankot iktattak ki (ezeket az ukránbarát oldalak is megerősítették). Az ukránok eddig legalább 20 Leopard 2-es tankot veszítettek el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!