Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR

 

Ukrajna felfegyverzése az új szlovák kormány számára elfogadhatatlan – jelentette ki Robert Fico (Smer) kormányfő pénteken az EU-csúcs után, Brüsszelben. Megerősítette, hogy a tagállami vezetők találkozóján Ukrajna támogatása volt a legtöbbet ragozott téma.

 

Fico felhívta a figyelmet, hogy Szlovákia rengeteg segítséget nyújtott eddig is Ukrajnának. Megjegyezte, hogy az ukránok „megfagytak volna”, ha Szlovákia nem áramoltat vissza földgázt Ukrajnának, az ukrán menekülteket pedig a szlovákok befogadták.

 

„Ez a fajta támogatás folytatódhat. Ha fűtőberendezésekre lenne szükségük a télen, keresni fogjuk a lehetőséget a segítségre. De nagyon világosan elmondta, hogy ami Szlovákia katonai készleteit illeti, a kormány nem folytatja a korábbi politikát. Nekem más véleményem van a háborúról, álláspontomat egyértelműen elmondtam. Úgy gondolom, hogy ennek a háborúnak nincs megoldása a harctéren”

 

mondta Fico.

 hirdetes_300x300  

 

Felhívta a figyelmet, hogy az EU 50 milliárd eurós támogatást akar nyújtani Ukrajnának támogatás és kölcsönök formájában, miközben már idén is havi 1,5 milliárd euróval támogatta az EU a kijevi költségvetést.

 

Fico azonban úgy látja, hogy a támogatás semmit sem változtatott a háború menetén, csak újabb ezrek estek el a fronton.

 

„Én a humanitárius, polgári támogatást preferálom, egyáltalán nem jöhet szóba katonai támogatás”

 

hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Ukrajna felfegyverzése vörös vonal Szlovákia számára. 

 

Arra a kérdésre, hogy hogyan áll hozzá kormányfőként egy közös, összeurópai katonai támogatás lehetőségéhez, Fico leszögezte, hogy a csúcstalálkozó zárónyilatkozata csak kétoldalú támogatásokat rögzít, e tekintetben pedig Szlovákia álláspontja világos.

 

Azt is mondta, fel kell tenni a kérdést, hogy az EU, ami egy békeprojekt, miért nem rendelkezik saját béketervvel, és miért kizárólag a fegyverszállításokra összpontosít. 

 

„Én ezt [a hozzáállást] elutasítom. Miért ne legyen fegyverszünet? Inkább tárgyaljanak tíz évet a békéről, mint tíz éven át folytatódjon az öldöklés. Ez a véleményem, tartsák tiszteletben [Brüsszelben]”

 

fogalmazott a kormányfő.

 

A szlovák sajtóban több helyen Fico kijelentései kapcsán megjegyzik, hogy az EU Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos béketervét támogatja (vagyis van béketerve), a havi 1,5 milliárd eurós pénzügyi támogatást pedig az ukrán állam szociális, egészségügyi és infrastrukturális működtetésére küldte, nem katonai célokra.

 

A szlovák sajtó fenti érvelése azonban hamis. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos béketerve csupa olyan tételeket tartalmaz, amibe az oroszok nem fognak beleegyezni, hiszen ugyanazt jelentené, mintha elvesztették volna a háborút. Ami pedig az ukrán támogatást illeti, Ukrajnának lényegében alig maradt saját bevétele. A teljes ukrán költségvetés a katonai kiadások alig 60 százalékára elég, és hol vannak még a nyugdíjak, az állami alkalmazottak bére, az oktatásügy, energetika, stb. Így minden egyes euró, ami Ukrajnába megy, lényegében katonai célokra is megy. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!