Nyitókép: Kay Nietfeld/dpa via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön kijelentette, hogy Ukrajna „gyakorlatilag végrehajtotta” az Európai Unió ajánlásait, amelyeket az EU-ba való belépés feltételéül terjesztettek elő.

 

A BBC brit állomás ismertetése szerint ezt Zelenszkij csütörtök este az Európai Tanács uniós vezetőinek szintjén tartott csúcstalálkozó résztvevőihez intézett beszédében mondta.

 

Zelenszkij beszédében rámutatott, hogy Ukrajna az Oroszország által a területén kirobbantott háború ellenére sem kért kivételt az általános szabályok alól. Arról tájékoztatott, hogy „Ukrajna gyakorlatilag végrehajtotta az Európai Bizottság hét ajánlását“. Pontosította, hogy ezek „könnyebb döntések voltak, (de) a politikusok számára voltak nehéz döntések is“.

 hirdetes_810x300  

 

Zelenszkij szerint ezek a tények adnak okot az EU-nak arra, hogy úgy döntsön, tárgyalásokat kezd Ukrajna tagságáról.

 

A Reuters ügynökség forrásaira hivatkozva a héten azt közölte, hogy november 8-án mutatják be Ukrajna EU-csatlakozási készségének szintjéről szóló jelentést. Ezt követően az uniós vezetők csúcstalálkozóján, amelyet december 14–15-én tartanak, meghozzák a végső döntést az Ukrajna EU-tagságáról szóló hivatalos tárgyalások megkezdéséről.

 

A Reuters szerint az Európai Unió valószínűleg értékelni fogja Ukrajna eddigi erőfeszítéseit, de további feltételeket is támaszthat, különösen a korrupció elleni harc és a kisebbségi jogok kapcsán – ezt a kérdést Magyarország többször is felvetette Ukrajnával kapcsolatban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!