Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Emrah Gurel

 

Izrael háborús bűnös, és a nyugati világ felelős mindazért, ami Gázában történik. Ezeket a kemény kijelentéseket Recep Tayyip Erdogan török államfő jelentette ki Isztambulban, a szombati palesztin párti nagygyűlésen. A török államfő nem finomkodott beszédében.

 

„Izrael, mi is háborús bűnösnek nyilvánítunk téged a világ előtt, és háborús bűnösként is mutatunk majd be a világnak”

 

mondta Erdogan. Hangsúlyozta, hogy

 

a nyugati világ „mozgósította politikusait és a médiát, hogy legitimizálják az ártatlanok lemészárlását Gázában”. Majd leszögezte: „Izrael háborús bűnöket követ el”.

 

 hirdetes_300x300  

A török államfő tudta még fokozni kijelentéseit. Arról beszélt, hogy Izrael valójában megszálló, majd utalt rá, hogy a Nyugat szimpátiáját csak azért nyerte el, mert „a Nyugat tartozik neked, de Törökország nem tartozik”.

 

Erdogan képmutatással vádolta meg a Nyugatot:

 

„Azok, akik az orosz-ukrán háborúban elesett civilekért krokodilkönnyeket hullattak, most némán figyelik ártatlan gyerekek ezreinek halálát Gázában. Kérdezem én a Nyugatot, akar-e újabb keresztes háborús légkört teremteni? (…) A gázai mészárlásért a Nyugat a felelős”

 

mondta Erdogan. Azt elismerte, hogy minden országnak joga van megvédeni magát.

 

„De hol van az igazságosság? Nincs védekezés, csak nyílt és kegyetlen mészárlás folyik Gázában”

 

mondta, majd arról beszélt, hogy „mindenki tudja, hogy Izrael csak egy gyalog a térségben, amelyet fel kell áldozni, ha eljön az ideje”. 

 

Erdogan méltatta azokat a palesztinokat, akik a bombázások ellenére sem hagyták el otthonaikat és Gázavárost.

 

A török államfő szavai kapcsán érdemes megjegyezni, hogy Törökország egyértelműen a palesztinok oldalán áll, és kijelentései elsősorban politikai üzenetek. A háttérben Ankarát ugyanúgy meglepte a a Hamász Izrael elleni, három héttel ezelőtti terrortámadása, mint a többi arab országot. Burkoltan pedig Erdogan is „megdorgálta” a Hamász vezetőit, jelezve, hogy a háborúnak is megvannak a szabályai. Azt is érdemes kiemelni, hogy Erdogan a főbűnösnek nem Izraelt állította be, hanem a Nyugatot.

 

Izrael szárazföldi hadműveletekbe kezdett péntek este a Gázai övezet ellen, takokkal, katonákkal, tehát tényleges offenzíva zajlik. A hadművetelek hivatalos célja megsemmisíteni a Hamász képességét arra, hogy még egyszer olyan támadást tudjon végrehajtani, mint az október 7-i. Ez a Hamász szervezetének felszámolását jelentené.

 

Az sem mellékes, hogy miközben Törökország kiáll a 3000 terroristát kitermelő gázai palesztin közösség mellett, addig a saját és környező országokban élő kurdok ellen lényegében háborút vív. 2019-től több katonai offenzívát indított a szomszédos Szíriában a kurdok ellen, hogy megakadályozza a kurd autonómia szárba szökkenését (a kurdok az amerikaiak oldalán harcoltak az Iszlám Állam ellen, közben pedig egy nagy összefüggő területen vetették meg lábukat Észak-Szíriában, ide vonult be nagy erőkkel Törökország, és szétverte állásaikat). Törökországban több millió kurd él, politikai szervezeteik zömét Erdogan terrorszervezetnek tekinti. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!