Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Bram Janssen

 

George Friedman, a magyar származású amerikai professzor, a geopolitikai előrejelzések szakértője és a Stratfor alapítója friss cikkében arról ír, hogy az orosz-ukrán háborúnak véget kellene vetni, de jelenleg egyik fél – beleértve az USA-t is – sem rendelkezik erre stratégiával. Arra is utal ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok ajánlatot is tehetne Oroszországnak.

 

„Stratégiát javasoltam az ukrajnai háború befejezésére. Az egyik kiindulópont az volt, hogy a jelenlegi teljesítmény és erőmegoszlás mellett Oroszország nem tudja elfoglalni Ukrajnát. A második, hogy Ukrajna sem tudja megtörni az orosz hadsereget és visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket. A harmadik pedig az, hogy az USA Oroszországgal szembeni szankciói nem fognak nagyobb hatást gyakorolni Oroszországra később sem”

 

kezdi az okfejtést a neves szakértő.

 

„Ezért [korábbi írásomban] azzal érveltem, hogy a háború katonai megoldása nem valószínű. Azzal is érveltem, hogy a háborúnak – mint minden háborúnak – véget kell vetni, és nem katonai megoldást kell találni”

 

 hirdetes_810x300  

írta.

 

Azzal folytatta azonban, hogy az ukránok nem fogadnák el a háború végét, mert ez területük részbeni vagy egészbeli elvesztését jelentené. Az oroszok sem fogadnák el a háború végét, mert 

 

„több olvasóm elképzelésével ellentétben Oroszország attól tartva indította el a háborút, hogy egy ukrajnai haderő megtámadja Moszkvát. Moszkva, amely jelenleg mindössze 480 kilométerre van az ellenséges erőktől, már jó ideje nem volt ennyire kiszolgáltatva”. 

 

Friedman leszögezi, hogy a jelenlegi konfliktusban egyik fél sem tudott befejezési stratégiát kialakítani, beleértve az USA-t is.

 

„Az USA-nak továbbra is meg kell akadályoznia, hogy Oroszország behatoljon a NATO határvidékére. Ukrajnának a lehető legtöbb területet vissza kell vennie. Oroszországnak pedig be kell bizonyítani, hogy nem győzték le”

 

írta. Később azonban kifejti, hogy Oroszország az a felek között, aki nem mehet bele akármilyen nem katonai megoldásba.

 

Friedman szerint ugyanakkor az USA elvileg felkínálhat olyat, ami az orosz álláspontot felpuhítja. A szakértő szerint az orosz gazdaság szeretne a fejlett ipari világ részévé válni, ám jelenleg nem rendelkezik hozzá kellő mennyiségű erőforrással, szakértelemmel, és most még a háború is akadályozza őket.

 

Friedman szerint, ha a fejlett világ kapuját megnyitnák Oroszország előtt, az megváltoztatná az oroszok véleményét mind az USA-ról, mind saját moszkvai kormányukról.

 

„Az Egyesült Államok felajánlása Oroszország gazdasági fellendülésének támogatására más politikába terelheti Moszkvát. Ha mégsem válik be az ajánlat, nem vesztettünk semmit. De ha beválik, az elhozhatja a háború végét”

 

írja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!