Nyitókép: Facebook/Jana Černochová

 

Jana Černochová cseh védelmi miniszter szombat este felszólította Csehországot az ENSZ-ből való kilépésre. Ezzel reagált az ENSZ Közgyűlésének határozatára, amely azonnali „humanitárius tűzszünetet” követel a Gázai övezetben.

 

„Szégyellem magam az ENSZ nevében is. Véleményem szerint Csehországnak nincs keresnivalója egy olyan szervezetben, amely terroristákat támogat, és nem tartja tiszteletben az önvédelemhez való alapvető jogot. Lépjünk ki”

 

– szólított fel Černochová az X-en közzétett bejegyzésében.

 

Arra is rámutatott, hogy a Hamász palesztin militáns mozgalom pontosan három hete ölt meg több mint 1400 embert az Izrael elleni támadás során. „Népességük számát tekintve ez több áldozat, mint amennyit az Al-Kaida militáns iszlamista szervezet gyilkolt meg 2001. szeptember 11-én” – írta a miniszter.

 hirdetes_300x300  

 

Hozzátette, hogy Csehország egyike volt annak a 14 országnak, amely a határozat ellen szavazott, és „egyértelműen” ellenezte azt.

 

Az ENSZ Közgyűlése pénteken az Izrael és a Hamász közötti háborúról tartott rendkívüli ülésén elfogadta a szóban forgó határozatot. A határozattervezetet Jordánia és más arab országok nyújtották be. Végül 120 ország szavazott rá, 14 képviselő volt ellene, 45 pedig tartózkodott a szavazástól. A kétnapos vitán többek között Egyiptom és Katar képviselői is a határozat mellett szóltak, de például az Egyesült Államok határozottan ellenezte azt. A határozat ellen szavazott Csehország és az USA mellett Ausztria és Magyarország is.

 

Jakub Kulhánek cseh ENSZ-nagykövet azzal indokolta Csehország álláspontját, hogy a szövegből hiányzik a fegyveresek által a támadás során elrabolt túszok szabadon bocsátásának igénye, illetve a Hamász elítélése az Izrael elleni október 7-i támadás miatt. „A határozat nem ismeri el Izrael jogát sem arra, hogy megvédje magát és polgárait a terrorizmussal szemben” – mondta Kulhánek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!