Nyitókép: Euronews

 

Eddig mindössze négy túsz szabadult a Hamász fogságából a több mint kétszáz közül. Alaposan kifaggatták őket a legapróbb részletekről is: mit láttak, hallottak, sőt szagoltak. Hátha az információmorzsák segítenek a többi túsz kiszabadításában.

Nem talált meghallgatásra a Szella testvérek kérelme. Ajelet és Or két unokatestvérét – Judith és Natalie Raanant – ugyan visszakapták a Hamász fogságából, a család nyolc másik tagját azonban változatlanul túszként tartja fogva a terrorszervezet, további hármat pedig megöltek az október 7-i vérengzésben, olvasható az Euronews cikkében.

 

Natalie (b) és anyja, Judith Raanan (j) a szabadulás után, 2023. október 20-án
Natalie (b) és anyja, Judith Raanan (j) a szabadulás után, 2023. október 20-ánForrás: Izraeli Miniszterelnöki Hivatal

 

Szelláék felszólították az izraeli kormányt: ne indítson szárazföldi támadást Gáza ellen a túszok szabadulásáig. Az átfogó offenzíva azonban pontosan három héttel az Izrael elleni véres rajtaütés után mégis megkezdődött – egyes információk szerint éppen azért, mert megrekedtek a túszok kiszabadításáról Katar közvetítésével folytatott tárgyalások.

 hirdetes_300x300  

 

Ezek után maradt esély a foglyok életben maradására?

 

Még a pontos számukat sem tudni. A jelenlegi becslések szerint is több mint kétszázan lehetnek négy társuk elengedése után. Még kevésbé sejteni, közülük hányan maradhattak az élők sorában.

 

Csaknem ötvenen az életüket vesztették – ezt állította a Hamász egyik szóvivője, aki szerint a túszokkal az izraeli légicsapások végeztek. Abu Obeida állítását független források nem erősítették meg, így a bejelentés helytállósága alaposan megkérdőjelezhető. Ha valóban meghaltak, nem biztos, hogy az izraeli bombázások okozták halálukat.

 

Az viszont biztos, hogy a túszok több mint fele külföldi vagy legalábbis kettős állampolgár. Négyen közülük magyarok (is).

 

Dafnát és Ellát imára készítették fel

 

Az Eliakim család Nahal Ozban élt, a gázai kerítéstől nagyjából pár száz méterre levő kibucban, szinte egy kőhajításnyira Kfar Azától, ahol az ukrajnai Bucsával vetekedő háborús bűnöket követtek el a terroristák.

Nahal Ozt is megrohamozták a Hamász Kalasnyikovokkal felszerelt terroristái, akik behatoltak az egyik családi házba, és azonnal combon lőtték a családfőt, Noamot, majd mindenkit egy padra ültettek. Innentől kezdve a támadók egy ideig az egyik családtag közösségi médiafelületén közvetítették élőben az Eliakim család megpróbáltatásait. A felvételen két kislány is látszik: a kisebbet, a nyolc éves Ellát Noam élettársa, Dikla szorította gondosan magához, Ella nővére, a tizenöt éves Dafna pedig szemlátomást rettegve takarja el száját, hogy visszatartsa sikolyát.

 

 

 

Csak ők ketten élték túl a támadást. A fiatal, tizenhét éves Tomert, Noam rövidnadrágban ücsörgő fiát később arra kényszerítették, hogy házról-házra járva kicsalogassa rejtőző szomszédait a szabadba, akiket Tomerral együtt lelőttek. És lelőtték Tomer szüleit is, a két kislányt pedig túszként magukkal cipelték.

 

A Hamász által elrabolt 15 éves Dafna, és húga, a 8 éves Ella
Hamász által elrabolt 15 éves Dafna, és húga, a 8 éves EllaForrás: Facebook

 

A két lány az édesapát, Noamot és családját, az Eliakim családot látogatta meg a kibuc fennállásának hetvenedik évfordulója alkalmából – idézte fel a kislányok édesanyja, a Magyarországon született Májan Zin.

Dafna és Ella Eliakim édesanyjukkal Májan Zinnel
Dafna és Ella Eliakim édesanyjukkal Májan ZinnelMaayan Zin via AP

 

Kettős állampolgársága révén Ella és Dafna is kettős, magyar-izraeli állampolgár – amint azt később a magyar külgazdasági és külügyminisztérium is megerősítette. Májan történetesen nem is olyan rég egy hónapot töltött a nagyszülőknél Duna-parti otthonukban idősebb lányával, Dafnával.

 

A kétségbeesett anya a túszejtés után egy hét elteltével látta viszont lányait fotókon, amelyeket egy gázai hírportál tett közzé.

 

Az elrabolt Dafna és Ella egy gázai hírportál által közzétett fényképeken, 2003. október 14-én
z elrabolt Dafna és Ella egy gázai hírportál által közzétett fényképeken, 2003. október 14-énForrás: Májan Zin

 

A padlón ültek – mondta az anya. Dafna kisírt szemekkel gubbasztott a földön. Mindkét lányt átöltöztették hosszú ujjú ruhába – a magyarázat szerint azért, hogy felkészítsék őket a fohászra, ehhez pedig a rövidnadrág nem volt kellően alázatos viselet. A képek állítólag Gázában készültek, de Májan Zin ebben nem teljesen biztos.

Az anya a rendőrséghez és a brit zsidó közösséghez fordult segítségért, lelki támaszt pedig az izraeli miniszterelnök felesége, Sára Netanjáhú nyújtott neki, aki telefonon hívta fel, ígéretet tett, hogy megkísérelnek minden túszt visszahozni, és kézre kerítik „a Hamász fenevadait”.

Két magyar származású férfi

 

Dafnán és Ellán kívül még két izraeli-magyar kettős állampolgárról tudnak a hatóságok. Mindketten felnőtt férfiak – jelentette a hvg.hu a magyar külügyminiszterre hivatkozva.

 

Összesen tehát

 

négy magyar érintettségű túszról van tudomásunk, közülük kettő gyermek

 

– közölte Szijjártó Péter. A túszokról részben az izraeli hatóságok, részben pedig maguk a családok értesítették a hivatalos magyar intézményeket.

 

Budapest folyamatosan tartja a kapcsolatot az izraeli túszok kiszabadítására létrehozott ottani munkacsoporttal és az érintett családokkal egyaránt. Ennél több információt nem fognak kiadni egészen addig, amíg biztonságba nem helyezik a túszokat – tette hozzá.

 

„Őszintén reméljük, hogy az izraeli hatóságok, illetve a kiszabadításban szerepet vállaló szervezetek sikerrel tudnak járni” – mondta végezetül Szijjártó Péter.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!