Nyitókép forrása: SITA/Serbian Presidential Press Service via AP

 

Németország, Franciaország és Olaszország vezetői, valamint kiemelt uniós tisztviselők október 27-én felszólították Szerbiát, hogy tegyen lépéseket Koszovó de facto önálló államként való elismerése felé. A felszólítás nem volt egyoldalú, Koszovónak azt üzenték, hogy (a korábban vállalt, de be nem tartott megállapodások értelmében) folytassa az észak-koszovói szerb önkormányzatok autonómiájának létrehozását.

 

Eddig Európa nem gyakorolt ennyire nyílt nyomásgyakorlást Szerbiára Koszovó érdekében, ami nem annyira meglepő. Jelenleg továbbra is van öt olyan uniós ország, amely nem ismeri el Koszovót független államként, köztük Spanyolország, amely az EU negyedik legnagyobb hatalma, és persze Szlovákia – a magyar kisebbség miatti politikai következményektől tartva.

 

Az is lényeges ugyanakkor, hogy a koszovói szerbek javára felszólították Koszovót is:

 

 hirdetes_300x300  

„A végrehajtás felgyorsítása érdekében felszólítjuk Koszovót, hogy kezdeményezze a szerb többségű területeken a Koszovói Önkormányzatok Szövetségének létrehozására irányuló eljárást, Szerbiát pedig felszólítjuk Koszovó de facto elismerésének végrehajtására”

 

fogalmazott a francia elnöki palota vonatozó nyilatkozata, ami burkolt figyelmeztetést is tartalmazott. Amennyiben a két ország nem tesz eleget a felszólításoknak, és „nem haladnak előre a kapcsolatok normalizálásában, mindkét fél fontos lehetőségek elvesztését kockáztatja”. 

 

Körkép.sk, intellinews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!