Nyitókép: timesofisrael.com

 

Az izraeli hírszerzési minisztérium által készített egyik dokumentum szerint Izrael a palesztinok kényszerű áttelepítését javasolja a Gázai övezetből Egyiptomba, a Sínai-félszigetre, számol be róla a The Times of Israel.

 

A 2,3 milliós Gázában élő palesztinok tartanak egy hasonló forgatókönyvtől, és elutasítják azt. Egyiptom szintén ellenzi a palesztinok területére való átszállítását.

 

A dokumentum mindenesetre figyelmeztet az ilyen lépések nemzetközi jóváhagyásának valószínű nehézségeire. Ugyanakkor indokolja a lakosság kényszeráthelyezését, mégpedig a háború elől menedéket kereső menekültek problémájának megoldásaként.

 hirdetes_810x300  

 

Izrael nagyszabású légi és szárazföldi támadásokat hajt végre Gázában, megtorlásul a Hamász palesztin radikális mozgalom október 7-i Izraelben elkövetett tömegmészárlására, amelyben 1400 ember, többségében civilek haltak meg.

 

A dokumentum további lehetőségekről is szól

 

Az anyag néhány további lehetséges megoldást is kínál. Az egyik az lenne, ha a Palesztin Hatóságot, amely jelenleg Ciszjordánia egyes részeit ellenőrzi, engednék, hogy gyakorolja a hatalmat Gázában, de csak a Hamász megsemmisítését célzó háború befejezése után.

 

Kép forrása: iStock

 

A második, hogy Izrael egy másik helyi, azaz palesztin rezsimet támogatna. A dokumentum azonban mindkét változatot elutasítja abban a keskeny tengerparti övezetben, ahol az izraeli támadások már több mint 8000 áldozatot követeltek, főként gyerekeket. Ennek egyik fő oka, hogy ezek a lehetőségek nem szolgálnának megfelelő indokként az Izrael elleni további támadásokkal szemben.

 

A The Times of Israel szerint az izraeli kormány lekicsinylően viszonyul a dokumentum jelentőségéhez. Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala azt mondta, hogy az anyag „kezdeti megfontolásokat” tartalmaz a témában, amivel a hatóságok most nem foglalkoznak, mert a háborúra összpontosítanak, és nem arra, hogy mi lesz azután.

 

A palesztinokat az elmúlt évekre emlékezteti

 

A palesztinok mindenesetre tartanak a kitelepítéstől. Már csak azért is, mert 1948-ra és 1967-re emlékezteti őket, amikor több százezren hagyták el a palesztin területeket.

 

Az első arab-izraeli háborúban (1948-1949), amikor Izraelt megtámadta az arab országok koalíciója, 750 000 palesztin hagyta el otthonát, vagy űzték őket el onnan. A mai napig „Nakba”-ként, azaz nemzeti katasztrófaként emlegetik ezt az időszakot.

 

Az 1967-es hatnapos háború után, amelynek során Izrael elfoglalta Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet, a Gázai övezetet és más területeket, további mintegy 320 000 palesztin követte őket. Izrael a nemzetközi jogot megsértve továbbra is megszállja Ciszjordániát, és továbbra is zsidó telepeket épít ezen a területen.

 

A Palesztin Hatóság vezetője, Mahmúd Abbász a jelenlegi konfliktus során kijelentette, hogy a palesztinok nem hagyják el hazájukat, és senkinek sem engedik, hogy kiutasítsák őket onnan.

 

Aggodalmait láthatóan növelte, hogy Izrael ismételten felszólította Gáza északi részének lakóit, hogy hagyják el a területet, és költözzenek ettől a sávtól délre, vagyis közelebb az egyiptomi határhoz. Jeruzsálem ezt azzal indokolta, hogy szeretné megakadályozni a civilek halálát a harctéren.

 

timesofisrael, rtvs, Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!