Nyitókép: Körkép.sk

 

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke azt mondta, Moszkva megtorolja az orosz vagyonok befagyasztásának EU-s tervét, amiről Ursula von der Leyen beszélt a minap.

Oroszország elkobozza az általa „barátságtalannak” tartott európai uniós államok vagyonát, ha az EU, Ukrajna finanszírozásának elősegítésére, „ellopja” a befagyasztott orosz pénzeket  – jelentette ki vasárnap Vlagyimir Putyin elnök egyik legfőbb szövetségese.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken beszélt arról, hogy az EU végrehajtó szerve egy olyan javaslaton dolgozik, amely a befagyasztott orosz állami vagyonból származó nyereség egy részét Ukrajnára és a háború utáni újjáépítés megsegítésére fordítaná.

 

 hirdetes_810x300  

A Bizottság elnöke szerint a befagyasztott orosz vagyon értéke 211 milliárd euró, és emlékeztetett arra, hogy az EU úgy döntött, Oroszországnak fizetnie kell Ukrajna újjáépítését.

 

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának, az Állami Dumának az elnöke szerint ha az EU hozzányúlna az orosz vagyonhoz (amelynek jó része Belgiumban van), Moszkva olyan megtorló lépéseket tenne, amelyek az EU számára költségesebbek lennének.

 

„Számos európai politikus, élükön Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, ismét arról kezdett beszélni, hogy ellopják országunk befagyasztott pénzeszközeit, hogy folytassák Kijev militarizálását”

 

– közölte a Putyinhoz közeli politikus a Telegramon tett nyilatkozatában.

 

„Egy ilyen döntés szimmetrikus választ követelne az Orosz Föderációtól. Ebben az esetben az Európában befagyasztott pénzeszközeinknél sokkal nagyobb, barátságtalan országhoz tartozó vagyont fogunk elkobozni”

 

– jelentette ki.

 

Nem világos azonban, hogy Vologyin milyen információforrásokra támaszkodik, amikor az EU-ban lévő orosz vagyon „ellopásáról” beszél, mivel ezt a lehetőséget jogi okokból többször is nyilvánosan elvetették – emlékeztet az Ukrainszka Pravda.

 

Mint írják, az Európai Unió a G7-ekkel együtt csak a befagyasztott orosz eszközök többletnyereségéből származó jövedelmének megadóztatását tervezi. Ezt a – Belgium által már megtett – lépést az Európai Bizottságnak december végéig kell véglegesítenie. Ezeket a pénzeszközöket Ukrajna háború utáni helyreállítására használnák fel, nem pedig fegyverek szállítására, ahogy Vologyin állítja.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!