Nyitókép forrása: ntv

 

Legalább 20 ember szenevedett különböző súlyosságú sérüléseket, miután varárnap este súlyos zavargások törtek ki a Dagesztáni Köztársaság mahacskalai repülőterén. A tömeg meg akarta lincselni az Izraelből érkező nemzektözi járat utasait, reagálva Izrael Gáza elleni katonai hadműveleteire.

 

A gép utasait a biztonságiak arra utasították, hogy maradjanak a feldélzetenn, amíg a rohamrendőrök ki nem érkeznek. Az internetre felkerült felvételekből jól látható, ahogy a tömeg betör a repülőtér termináljába. Más felvételeken az is jól hallatszik, hogy „Allahu Akbart” kiáltozva közelítenek a repülőhöz. A zavargók egy csoportja a reptérről távozó autókat is ellenőrizte, hogy nem ülnek-e benne izraeliek.

 

Mahacskalában már szombaton is Izrael-ellenes tüntetések voltak, az alaphangulat tehát adott volt.

 

 hirdetes_810x300  

Az incidens során a gép utasai közül senki sem sérült meg. A hatóságok és a tömeg összecsapásának két súlyos sérültje kritikus állapotban van, az intenzív osztályon ápolják őket, mindketten rendőrök. Az orosz hatóságok szerint azonosították a lincskísérlet 150 legaktívabb résztvevőjét – a repülőteret 1500 ember ostromolta meg vasárnap -, 60 embert pedig már őrizetbe vettek.

 

 

A Dagesztáni Köztársaság – amelynek népessége mintegy 3 millió fő – elrendelte a biztonsági intézkedések fokozását. A Köztársaság vezetője, Szergej Melikov szerint az incidens súlyos törvénysértés volt, és külső szereplőkre utalt, akik „destabilizálni akarják a helyzetet Dagesztánban”, és „ukrán áruló banderistákat” emlegetett.

 

Az orosz TASS hírügynökség közlése szerint a mahcskalai történések miatt Vladimir Putyin orosz elnök hétfő délutánra összehívta az ország felső vezetői körét, hogy „a Nyugat orosz társadalmat megosztó kísérletéről” egyeztessenek

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt nyilatkozta:

 

„Jól ismert és szemmel látható, hogy a vasárnapi történések a mahacskalai repülőtéren nagymértékben külső beavatkozás következményei, beleértve a külső információs befolyásolást is”

 

fogalmazott.

 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!