Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Martin Meissner

 

Néhány nappal ezelőtt érkezett a hír, hogy az oroszok által harapófogóba zárt kelet-ukrajnai Avgyijivka városának megerősítésére Kijev odavezényelte legjobban kiképzett és legtöbb, legmodernebb nyugati fegyverekkel felszerelt 47. gépesített gyalogsági dandárját. Nem sokkal később az közösségi oldalakon olyan videók jelentek meg, amelyeken az ukránok az általuk birtokolt legjobb Leopard tankokkal, az 2A6-osokkal vonulnak Avgyijivka felé a saras utakon.

 

Aztán kedden megjelent egy orosz felvétel egy kilőtt 2A6-osról, igaz, a felvételen jól látszik, ahogy a személyzetből legalább ketten saját lábukon menekülnek ki a lángoló roncsból.

 

A németek Leopard 2A6-osa nem a legjobb és legmondernebb Leopard tank, de ez a típus a legmodernebb, amit az ukránok kaptak a Nyugattól (a brit Challenger 2-esek mellett). Mindössze 21 darabbal rendelkeznek, így minden kilőtt 2A6-os érzékeny veszteségnek számít az ukránok számára.

 

 hirdetes_300x300  

Közben persze a nyugati sajtó azzal van elfoglalva, hogy az oroszok nem fogják bírni az avgyijivkai harcokban elvesztette haditechnikák pótlását. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy már egy évvel korábban a nyugati szakértők azt jósolták, hogy „heteken belül kifogy a rakétákból/lőszerből/morálból” az orosz hadsereg. A valóság aztán némileg más képet rajzolt.

 

Ráadásul Avgyijivka megsegítésére az ukránok a déli hadműveletekről vontak el erőket, méghozzá a legjobb erőiket. Avgyijivka egyébként stratégiai fontosságú város, az ukránok innen irányították a szakadár területek elleni támadásokat.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!