Nyitókép forrása: sita/AP Photo/Vincent Thian

 

A Politco brüsszeli lap szerint Mark Rutte a múlt hétvégén bejelentette, hogy „érdeklődik” a NATO-főtitkári posztja iránt. Rutte leköszönő holland miniszterelnök, akinek kormánykoalíciója nemrég bomlott fel, kormánya tehát megbukott. Rutte ennek ellenére nem esélytelen jelölt a NATO első posztjára, bár rendelkezik bizonyos hátrányokkal.

 

Az egyik ilyen, hogy nem nő. Az eddig leginkább esélyes jelöltek, akiket a sajtóban megemlítettek, mind hölgy volt, mind valamely amerikai külpolitikával szimpatizáló ország vezető vagy magas rangú politikusa.

 

A másik hátrány, hogy Rutte személyes kapcsolatai nem annyira kiépítettek az Egyesült Államok felé.

 

 hirdetes_810x300  

A Politico forrásai szerint azonban Rutte nagy támogatást kaphat, mivel „tapasztalt politikus, aki hagyományosan az angolszász és a kontinentális európai nézeteket kötheti össze”.

 

Háttér

 

Megjegyezzük, hogy a NATO-főtitkár általában európai, de a végső szó az Egyesült Államoké, amely a szövetség büdzséjének több mint 70 százalékát adja.

 

Nem mellesleg, Rutte holland miniszterelnökként támogatta és támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit Európa és Kína gazdasági kapcsolatainak leépítésében. Ennek egyik példája, hogy Hollandia részt vett a Kína elleni félvezetőkre vonatkozó exporttilalomban.

 

A korábban sajtóban megemlített jelöltek között volt Kaja Kallas észt miniszterelnök (aki nemrég férje orosz kereskedelmi kapcsolatai miatt volt kénytelen magyarázkodni), valamint Mette Frederiksen dán miniszterelnök. És persze Ursula von der Leyen, a Európai Bizottság elnöke, akinek pozíciója Európában az elmúlt évek gazdasági kudarcai és korrupciógyanús vakcinabeszerzései után erősen meggyengült, és kérdésessé vált, hogy kaphat-e újabb öt évet vezető pozícióban. A kevésbé esélyesek között emlegették egyébként Zuzana Čaputová szlovák államfőt is.

 

Felmerült még Ben Wallace volt brit védelmi miniszter neve, aki amellett, hogy férfi, más hátrányokkal is rendelkezik: egyrészt azután kellett lemondania miniszteri posztjáról, hogy bírálta Ukrajnát arrogáns követelőzése miatt, másrészt Franciaország előre kikötötte, hogy az EU-t elhagyó ország (Nagy-Britannia) politikusa nem lehet a NATO vezetője.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!