Nyitókép: AP Photo/Andrew Medichini

 

Egyetlen háborúnak sincs igazi győztese – mondta Ferenc pápa csütörtökön a római katonai temetőben tett látogatása során, ahol a második világháborúban elesett katonák vannak eltemetve.

 

Ferenc mindenszentek napján látogatást tett a Rómában található  Nemzetközösségi Katonai Temetőbe.

 

„A háború mindig vereség… Teljes győzelem soha nincs. Az egyik fél győzedelmeskedik a másik felett, de ennek az ára mindig egy vereség, amit meg kell fizetni” – mondta a pápa a temetőben rögtönzött szentmisén.

 hirdetes_810x300  

 

A 86 éves pápa tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben és humanitárius folyosók megnyitását szorgalmazta az ott élő civilek szenvedéseinek enyhítésére. Az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldását kérte. Elítélte továbbá az antiszemitizmus hullámának felerősödését a világban, és hozzátette, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez.

 

A római katonai temetőben mintegy 425 brit és egykori gyarmatai katonát temettek el, akik az olaszországi harcok során haltak meg.

 

„Amikor beléptem, az elesettek életkorát néztem, többnyire 20–30 évesek voltak… A szülőkre, az anyákra gondoltam, akik megkapták a levelet: „Hölgyem, megtiszteltetés számomra, hogy elmondhatom Önnek, a fia egy hős“. „Igen, hős, de elvették tőlem“. Mennyi könnycsepp van ezekben az idő előtt megrövidült életekben” – tette hozzá Ferenc pápa azzal, hogy sajnos ma is ugyanez történik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!