Nyitókép: Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Izraelbe utazott. A miniszter látogatásának középpontjában a civilek szenvedésének minimalizálása áll a palesztin Gázai övezetben folyó háborúban.

 

Izraeli útja előtt Blinken azt mondta, „konkrét intézkedéseket” fog követelni az izraeli kormánytól a palesztin civilek szenvedésének enyhítésére. Emlékeztetett arra, hogy Joe Biden amerikai elnök humanitárius szünetet kért a konfliktusban. Izrael Blinken közel-keleti útjának első állomása, ezután Jordániába utazik.

 

Az Egyesült Államok szerint Izraelnek „joga és kötelessége megvédeni magát” a Hamász palesztin fegyveres csoport október 7-i brutális támadásai után – ismételte meg az amerikai diplomácia vezetője. Ugyanakkor gyászát fejezte ki az arab világ nagy részét felháborító palesztin halálesetek miatt is.

 hirdetes_300x300  

 

„Amikor látok egy palesztin gyereket, akit kirángattak egy összeomlott épület romjai közül, az ugyanolyan hatással van rám, mint amikor egy (sérült) gyereket látok Izraelben vagy bárhol máshol… Szóval ez olyasvalami, amire kötelességünk válaszolni, és válaszolni is fogunk“

 

– mondta Blinken az utazás előtt.

 

A tervek szerint pénteken találkozik Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

 

A miniszter megerősítette, hogy megpróbálja megakadályozni az Izrael és a Hamász közötti konfliktus további eszkalációját. Az Irán által támogatott libanoni Hezbollah mozgalom és a jemeni húti lázadók is megtámadták Izraelt az elmúlt napokban.

 

„Néhány intézkedésünkkel egyértelművé tettük, hogy elkötelezettek vagyunk az eszkaláció megelőzése mellett“ – mondta Blinken.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!