Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia

 

Dalmácia és Isztria szerte megemelkedett a tengerszint a Ciarán szélvihar nyomán, és több várost is elöntött a víz – írta a Jutarnji List című horvát napilap szombaton.

 

Sibenik történelmi központjának egy része víz alá került, a heves széllökések villanyoszlopokat és fákat csavartak ki pénteken.

 

Splitben sem volt sokkal jobb a helyzet, ahol a város egy részét szintén elöntötte a tenger, és több ház is megrongálódott. A magas tengerszint a környező szigeteken, Hvaron, Bracon, Visen és Korculán is problémákat okozott.

 

 hirdetes_300x300  

Mivel Split térségben száz kilométeres sebességgel fújt a Dalmáciában jugo néven ismert, a Földközi-tengerről induló kelet-délkeleti irányból fújó meleg páradús szél, felfüggesztették a hajóforgalmat.

 

A Kvarner-öbölben a vihar nagy károkat okozott Abbáziában (Opatija). A helyi média jelentése szerint a viharos hullámok elmosták a tengerparti sétány, a Lungomare egy szakaszát, és megrongálták a kerítést. Biztonsági okokból ezt a részt lezárták a járókelők elől.

 

A viharos széllökések a közlekedésben is fennakadásokat okoztak. Az ország egy részén korlátozásokat vezettek be, így többek között az emeletes buszokra. Pénteken egy kamiont is felborított a szél.

 

A horvát hidrometeorológiai intézet a legmagasabb fokozatú, vörös riasztási szintről, közepes fokozatú, narancssárga szintre mérsékelte a szombatra vonatkozó előrejelzését.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!