Nyitókép: AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

Az Európai Bizottság elnöke szombaton Kijevbe érkezett, ahol az Európai Unió esetleges bővítéséről tárgyal.

 

Von der Leyen megbeszélést folytat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A látogatást biztonsági okokból nem jelentették be előre – írja a DPA ügynökség.

 

Az EB elnöke az X közösségi oldalon emlékeztetett arra, hogy az orosz invázió 2022 februári kezdete óta ez már a hatodik látogatása Ukrajnában. „Azért vagyok itt, hogy Ukrajna EU-csatlakozási útjáról tárgyaljak” – mondta.

 hirdetes_300x300  

 

A tárgyalások témáit képezik az Ukrajna újjáépítéséhez nyújtott uniós pénzügyi támogatások, illetve az Oroszország elleni szankciók is. Szavai szerint biztosítani szeretné Ukrajnát az EU támogatásáról.

 

Von der Leyen jövő szerdán (november 8-án) Brüsszelben jelentést terjeszt elő Ukrajna reformjainak előrehaladásáról. Ennek alapján az EU-tagállamok kormány- és államfőinek decemberben kell dönteniük, hogy megkezdik-e a csatlakozási tárgyalásokat Kijevvel – írja a DPA.

 

Ukrajna napokkal az orosz invázió tavaly februári kezdete után kérte EU-tagságát. Ezt követően júniusban megkapta a tagjelölt státuszt.

 

Az Európai Bizottság vezetője szeptemberben kijelentette, hogy Kijev nagy előrelépést tett az EU-tagságra való törekvésben. A december 14-én és 15-én Brüsszelben tartandó EU-csúcs kiemelt témája az EU-bővítés lesz. Addigra az Európai Bizottság jelentéseket nyújt be Ukrajna és Moldova kéréseiről.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!