Nyitókép: AP Photo/Emrah Gurel

 

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök kijelentette, hogy többé nem beszél Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Ezt az Izrael és a Hamász palesztin mozgalom közötti konfliktus idején nyilatkoztak, amelynek során a Gázai övezet hatalmas bombázásokkal néz szembe.

 

„Netanjahu már nem az, akivel lehet beszélni. Kitöröltük és kidobtuk“ – mondta Erdogan újságíróknak a kazahsztáni csúcsról hazafelé jövet. Hozzátette, hogy Hakan Fidan török ​​külügyminiszter továbbra is tárgyalni fog az „izraeli oldallal”, valamint a Hamásszal és más palesztin csoportokkal.

 

A török ​​állami tulajdonú Anadolu hírügynökség és más sajtóorgánumok által közzétett megjegyzésekben a török ​​vezető megismételte annak lehetőségét, hogy Törökország garanciája lehet bármely jövőbeli hosszú távú békemegállapodásnak Izrael és a palesztinok között.

 hirdetes_300x300  

 

„Ha Görögország lehet kezes ország, Anglia lehet kezes ország, Törökország pedig kezes ország Cipruson, miért ne létezhetne hasonló struktúra Gázában?” – mondta Erdogan, utalva a Nicosia, Ankara, Athén és London között 1960-ban kötött megállapodásra. Ankara szavai szerint „kezdeményezéseket tesz és tervet dolgoz ki” a béke megtalálására.

 

A török ​​elnök ugyanakkor bírálta Izrael nemzetközi támogatását, mondván, hogy „az egész Nyugat, különösen Amerika Izrael oldalán áll“, és hogy az emberek ne várjanak tisztességes hozzáállást „az Európai Uniótól Gázával szemben“.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.