Nyitókép forrása: SITA/Diana Černak

 

Hamran István volt országos főkapitánnyal van elfoglalva a sajtó. A liberális lapok szerint „méltatlan” módon váltotta le őt az új belügyminiszter, Matúš Šutaj Eštok (HLAS), ráadásul a fővárosból egészen északra, Poprádra helyezték át. Mivel Hamran korábban a kampány idején is tett olyan kijelentéseket, amellyel egyértelműen a liberális pártok oldalára állt, a mostani lépést elég nyilvánvaló büntetésként lehet értelmezni. Ennek ellenére a belügyminiszter állítja, hogy nem avatkozott be Hamran áthelyezésébe. Erről a közmédia 5 perc múlva 12 című műsorában beszélt.

 

Tény, hogy a HLAS és a Smer is már a kampány idején jelezte, hogy biztosan leváltja Hamrant a rendőrség éléről. Maga Hamran pedig még a választások előtt közölte, hogy ha a „sötét” forgatókönyv valósul meg, nem tudja elképzelni, hogy főkapitány maradjon, és önként távozik posztjáról.

 

Csakhogy nem önként távozott, hanem úgy hívták vissza. Az ellenzék és a liberális sajtó szerint a kormány „nem hagyta tisztességgel távozni” a számukra nyilvánvalóan szimpatikus politikai álláspontokat is megfogalmazó Hamrant. Akit ráadásul – bár komáromi – egészen északra, Poprádra helyeztek át szolgálatot teljesíteni.

 

 hirdetes_300x300  

„Elég egyértelműen jeleztem a választások előtt, hogy nem élvezi a bizalmamat, ezért a törvény értelmében, amelyet még az előző kormánykoalíció fogadott el, leváltottam az országos rendőrfőkapitányt”

 

mondta Šutaj Eštok. Hozzátette, nem foglalkozott azzal, hogy Hamrana hol fog a továbbiakban szolgálatot teljesíteni.

 

„Hallottam, hogy Poprádon van szabad hely. Úgy gondolom, hogy Hamran levetheti a fehér ingjét, és ideje egyenruhába öltöznie. Segítheti a mindennapi bűnüldözést azoknál a kollégáknál, akik tényleg saját életüket és egészségüket kockáztatják munkájuk során”

 

mondta a belügyminiszter.

 

Az ellenzék szerint a rendőrség berkeiben megkezdődött tisztogatás a jogállam leépítését és a korrupciós ügyek szőnyeg alá söprését szolgálja. Ezzel kapcsolatban Šutaj Eštok azt nyilatkozta:

 

„Garantálom, hogy a törvényesség most fog visszatérnia belügyminisztériumba.”

 

Ezt követően leszögezte, hogy Hamran a választások előtt inkább politikusként viselkedett, mint rendőrként, és most is saját anyagi érdekeit helyezte előtérbe, mert ígéretével ellentétben nem mondott le önként, hanem ki akarta még tölteni a szabadságát.

 

Ki jön Hamran után?

 

Egyelőre a belügyminiszter még nem találta meg Hamran utódját. A legtöbbet ragozott név Branislav Zurian, de Šutaj Eštok szerint az sem kizárt, hogy az átmenetileg kinevezett Rastislav Polakovič kapja meg a posztot.

 

Zurian korábban Fehéroroszországban tartózkodott. Miután a híres/hírhedt rendőrháborúban a NAKA nyomozói és kommandósai rátörték az ajtót, előbb Norvégiában, majd Fehéroroszországban talált átmeneti menedéket (nem politikai menekültstátuszról van szó). A NAKA fellépésének jogosságát egyébként az új kormány vitatja.

 

Šutaj Eštok szerint a legfőbb probléma az volt, hogy Zurian nem érezte magát biztonságban Szlovákiában, és hogy a kommandósok krónikus beteg gyerekére való tekintet nélkül teljes felszerelésben „csaptak le rá”, ami túlzott erő alkalmazására utal. A belügyminiszter szerint Zurian „tisztességes, professzionális és elismert” rendőr.

 

Ahogy azt is mondta, hogy az ő személye garantálja, hogy a törvény betűje mindenkire ugyanúgy vonatkozni fog.

 

Hasonló kijelentéseket Hamran, a néhai Lučanský és anno Tibor Gašpar kinevezésekor is hallhattunk, így túl sok illúziónk nem lehet. Zurian kinevezése azonban egyértelműen a nem progresszív erőtér felé húzó rendőrök felé billentené a mérleg nyelvét.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.