Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Néhány nappal ezelőtt a kormányhivatal vezetője jelentette be, hogy saját háza táján meneszti a liberális mainstream propagandájának érvényesítését végző aktivistákat, akiket álhírvadásznak titulálva az előző kormányzat azzal bízott meg, hogy szervezett módon biztosítsák, az állami szervek és minisztériumok csak egyetlen narratívát közvetítsenek az éterben – a liberálprogresszívet. Az új belügyminiszter, Matúš Šutaj Eštok (HLAS) a Štandard konzervatív portálnak adott interjújában utalt rá, hogy a vég hamarosan elérheti a rendőrség álhírellenes hivatalos Facebook-profilját is, ami már számtalanszor foglalt állást geopolitikai témákban is – a más véleményen lévő lakosságot békepártiságáért nem egyszer oroszbérencnek nevezve.

 

Az oldal a Polícia SR- Hoaxy a Podvody (Szlovák rendőrség – álhírek és csalások) nevet viseli. A rendőrség elvileg azért indította, hogy a valódi dezinformációval vegye fel a harcot, és leleplezze az éterben terjedő csalásokat. Az oldal azonban nagyon gyorsan a liberális mainstream egyik szócsöve lett, az adminisztrátora ráadásul enyhén szólva is átlépte a józanság határát.

 

Az oldal a liberális háborúpárti narratívát közvetítette. Kirívó példákból bővelkedünk. Egy alkalommal az orosz-ukrán háború kapcsán békét (tehát nem orosz győzelmet, hanem békét) szorgalmazó lakosságot titulálta az oldal adminisztrátora oroszbérencnek és Putyin ügynökeinek, sőt, belbiztonsági fenyegetésnek.

 

 hirdetes_300x300  

A pozsonyi melegbárnál történt tavalyi incidens kapcsán Ján Orosch nagyszombati érsekbe szállt bele, mert Orosch azt találta mondani, hogy a két áldozat sem volt bűntelen, a melegbárt pedig azért kerülték el a rendőrségi drograzziák, nehogy homofób botrány robbanjon ki miatta.

 

Emellett a rendőrségi propagandaoldal tavaly, az energiaválság idején azt közölte, hogy felhívnia a figyelmet az üzemanyag és élelmiszerek drágulására, az oroszbarát propaganda egy formája.

 

És az elvileg álhírellenes oldal maga is rendszeresen közölt álhíreket. Egy alkalommal egy ukrán ügynökség felmérést közölték, miszerint az oroszok „39,6 százalék háborút akar Szlovákiával”. Márpedig ez durva manipuláció volt, mert bár Szlovákia valóban a Nyugat része, de felmérés csak a Nyugatra általánosságban kérdezett rá. Mellesleg pedig, egy ukrán ügynökség felmérésében nem nagyon szabadna megbízni ilyen téren. A posztot egyébként megjelenése után nem sokkal a rendőrség jobbnak látta törölni.

 

A „Vlagyimir Putyin bűntetteiről” írt posztok tömkelegéről nem is beszélve, holott a rendőrségnek tényleg nem az lenne a dolga, hogy geopolitikai játszmákban és vitákban vegyen részt, főleg, hogy a rendőrségnek kötelessége (papíron) apolitikusnak maradnia. Ez a liberális kormányok esetében nem érvényesült.

 

Az oldal adminisztrátora állítólag tagja volt annak a „delegációnak”, amely hetekkel a választások előtt Brüsszelben az EU-t és a NATO-t is arra kérte, avatkozzanak be a szlovák ellenzék ellen Szlovákiában (értsd: a HLAS és a Smer ellen), amiből szintén nagy botrány kerekedett.

 

Most új kormány van, a Smer visszatért a HLAS-szal és az SNS-szel az oldalán, és az új belügyminiszter valószínűleg gátat szab a szélsőliberális módszerekkel közölt narratíváknak a rendőrségnél.

 

„Nem fogom tolerálni, hogy bármilyen hivatalnok vagy rendőr politikát vagy propagandát folytasson, káderezzen. A rendőrségnek a szociális hálókon is elsősorban a munkájáról kell informálnia a közvéleményt, a megelőzésről és a közrend fenntartásáról. Nem bocsátkozhat politikai vitákba, de végképp nem szállhat szemben a más véleményen lévő lakossággal és félemlítheti meg őket azzal, hogy majd megfigyeli és leköveti őket. Ezen változtatni kell”

 

mondta Šutaj Eštok. Arra a kérdésre, hogy a propaganda Facebook-oldalt leállítja-e, nem adott egyértelmű választ. Annyit mondott, hogy a problémával majd a rendőrség új vezetése fog foglalkozni, mivel a Facebook-oldal a rendőrség sajtóosztálya alá tartozik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!