Nyitókép: Facebook/Mateusz Morawiecki

 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök köszönetet mondott Andrzej Duda elnöknek, amiért őt bízta meg az ország új kormányának megalakításával. Korábban az elnök egy televíziós beszédben bejelentette, hogy az új kormány megalakításának feladatát Lengyelország jelenlegi konzervatív miniszterelnökére bízza.

 

Morawiecki hétfő este az X platformon azt írta: „Október 15-én a honfitársak olyan parlamentre szavaztak, amelyet nem egy párt ural, hanem az együttműködésnek kell dominálnia. A küldetés, amellyel Andrzej Duda elnök úr megbízott, nagy megtiszteltetést, de egyben kihívást is jelent”.

 

A miniszterelnök megköszönte az elnöknek „a bizalmat”, és hozzátette: „Együttműködésre hívok minden olyan képviselőt, aki Lengyelországot helyezi előtérbe”.

 hirdetes_810x300  

 

Duda beszédében elmondta, hogy „higgadt elemzés és konzultációk után” döntött úgy, hogy „Mateusz Morawiecki miniszterelnökre bízza a kormányalakítás feladatát”. Az elnök megjegyezte, hogy ha Morawiecki nem tud többséget szerezni a parlament alsóházában, akkor egy másik miniszterelnököt fog kinevezni – jelentette a PAP lengyel állami hírügynökség. Ha ez a harmadik lehetőség sem jár sikerrel, akkor az elnöknek előrehozott választásokat kell kiírnia, amelyeket 45 napon belül kell megtartani.

 

Rafał Bochenek, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt szóvivője szerint Duda döntése, miszerint Morawieckinek adja meg az első esélyt az új kormány megalakítására, „tiszteletben tartja az országunkban hosszú évekre visszanyúló alkotmányos hagyományt”.

 

Bochenek hozzátette, hogy a Lengyelország előtt álló kihívások közepette fontos, hogy az új kormányt „olyan emberek alkossák, akik a lengyel érdekeket és a lengyel szuverenitást képviselik”.

 

Krzysztof Gawkowski, az Új Baloldal vezető politikusa a PAP hírügynökségnek azt mondta, hogy az elnök „politikai színházat csinál” azzal, hogy „erőlteti” Mateusz Morawiecki miniszterelnöki jelöltségét. Gawkowski aláhúzta, hogy Morawiecki küldetése „halálra van ítélve”, mivel a kormánypártnak nincs többsége az új parlamentben.

 

Przemysław Wipler, a szélsőjobboldali Konföderáció újonnan megválasztott vezetője is azt mondta, hogy a párt „egyetlen képviselője” sem szavazza meg Morawieckinek a bizalmat.

 

Körkép.sk, Polskie Radio (Lengyel Közszolgálati Rádió) nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.