Nyitókép forrása: SITA/Andrew Vaughan/The Canadian Press via AP

 

Az ukránoknak a hadiállapot miatt törvény szerint most nincs lehetőségük politikai kampányt folytatni és választásokat tartani – jelentette ki Petro Porosenko volt ukrán államfő, az ellenzéki Európai Szolidaritás párt vezetője kedden a Facebookon.

 

„Ahhoz, hogy legyőzzük Oroszországot, rendkívüli egységre van szükségünk, mind az ukránok, mind a világ részéről. Egyesülni azt jelenti, hogy cselekedni. Cselekedni az állam védelmében és átfogó segítséget nyújtani az ukrán fegyveres erőknek” – fejtegette a politikus bejegyzésében. „Nincs jogunk a politikai játszadozásokhoz, a hírveréshez és a választásokhoz, amikor az országot halálos veszély fenyegeti. Ez nem gyerekjáték, mert az ukrán államiság létezéséről van szó” – hangoztatta.

 

Porosenko – aki a jelenlegi elnök fő politikai riválisának számít – nyugalomra intett a választások kiírásával kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy most mindenkinek a maga feladatát kell végeznie. „Ki kell javítani a hibákat, amelyekből sajnos, elég sok van, méghozzá helyes cselekedetekkel” – mutatott rá az ellenzéki vezető, aki közvetlenül a jelenlegi elnök, Volodimir Zelenszkij előtt töltötte be az államfői posztot 2014-től 2019-ig.

 

 hirdetes_810x300  

Zelenszkij hétfőn a Telegramon közzétett üzenetében leszögezte: most nincs itt az ideje a választásoknak, hanem az orosz megszállók elleni harcra kell összpontosítani. Ukrajnában hadiállapot van érvényben, amelynek ideje alatt a jogszabályi előírás szerint nem rendezhetnek választásokat.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!