Nyitókép forrása: facebook/Sloboda a Solidarita

 

A liberális SaS csütörtök délelőtt büntetőfeljelentést tett Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter ellen, mert az elmozdította hivatalából a Čurilla-féle nyomozócsoport nyomozóit, és ezzel az SaS szerint hatáskörrel való visszaélést követett el.

 

Az SaS azt állítja, hogy a belügyminiszter nem tartotta be a rendőrségi szolgálatra vonatkozó törvényt, ahogy a társadalom ellen bűncselekményt bejelentők védelmére vonatkozó törvényt sem.

 

A Čurilla-féle nyomozócsoport feladata volt a smeres kormányok viselt dolgainak kivizsgálása. Probléma akkor állt elő, amikor még 2020-ban készült egy SIS-jelentés, miszerint az akkori ellenzék (ma már kormánypártok) elleni nyomozáskor törvénytelen eszközöket használtak. Ezt követően a SIS akkori igazgatóját korrupció miatt letartóztatták. 2021-ben a belügyi felügyelőség nyomozni kezdett Čurilláék után, két hétre börtönbe is kerültek (ekkor robban ki a rendőrháború), ám szabadulásuk után a belügyi felügyelőség tagjai ellen is elkezdődtek a rendőrségi akciók. Mivel Čurilláék munkája a Smer és a HLAS pozícióit gyengítette, a progresszívok és a liberális média védelmébe vette őket, és ez azóta is így van.

 

 hirdetes_300x300  

Arról vita van, hogy el lehetett-e őket mozdítani a pozíciójukból. Tény, hogy a törvény szerint az adott rendőrt jogerős vádemelés esetén fel kell függeszteni. Ezt az előző, liberális-atlantista kormányzatok nem tették meg, helyette még magasabb pozícióba ültették Čurilláékat, például bekerültek az ellenük nyomozó belügyi felügyelőségbe is.

 

A rendőrháború egyértelműen a jelenlegi kormánypártok (korábbi ellenzék) és a progresszív-liberális körök közti politikai harc egyik frontja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!