Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

A liberális-atlantista politikai erőtér pártjai fennhangon hangoztatják a demokratikus, antikorrupciós és jogállami érveket, ám ahogy haladunk előre az időben, egyre nyilvánvalóbb, hogy ezek nem voltak többek politikai érveknél – természetesen a saját céljaik szerint használva őket. Példákból van elég: alkotmányellenesen átadott fegyverek Ukrajnának (jogállamiság?), mesterségesen kitolt előrehozott választások (demokrácia?). És most az is elég egyértelmű, hogy a korrupcióellenes agenda is igencsak sántított.

 

Történt ugyanis, hogy Eduard Heger megbízott kormányának egészségügyi államtitkára, Lenka Dunajová Družskovská Vladimír Lengvarský minisztersége idején bejelentett egy korrupciós gyanút. Eduard Heger akkori kormányfő azonban utasította, hogy az ügyet ne szivárogtassa ki a sajtónak. 

 

Az ügy a többmilliárdos uniós keretet jelentő Újjáépítési Tervet érintette.

 

 hirdetes_300x300  

„Egy bizonyos magas rangú tisztviselőt zsarolnak, ami kapcsolatban áll a csacai kórház antedatált dokumentumaival”

 

nyilatkozta Dunajová Družskovská a Postojnak (az antedatálás azt jelenti, hogy egy dokumentumot az aláírás tényleges idejénél korábbi keltezéssel látnak el, vagyis visszadátumozzák).

 

Bár Dunajová Družskovská nem konretizálta, hogy Vladimír Lengvarskýról van-e szó, a szövegkörnyezet leginkább az ő személyét valószínűsíti.

 

Dunajová Družskovská szerint az Újjáépítési Terv annak hivatalos bejelentése előtt már lényegében közkézen forgott. A hivatalos bejelentésre 2022 decemberében került sor, de Martin Smatana a (Soros-szervezetek érdekeltségébe tartozó) SME napilap konferenciáján már októberben beszélt a terv részleteiről, azt állítva, hogy a terv már bizonyos körökben elérhető. Smatana ekkor még nem volt a minisztérium alkalmazottja, később kapott helyet az Egészségügyi Politikai Intézet nevű minisztériumi agytrösztnél.

 

Márpedig, ha egyes szereplők már jóval a pályázat megkezdése előtt hozzájutottak a részletes leírásokhoz, akkor felmerül a kérdés, mennyire volt tisztességes és törvényes a pályáztatás menete, és beszélhetünk-e egyáltalán versenyről?!

 

Dunajová Družskovská azt is elárulta, hogy az Egészségügyi Politikai Intézettől valaki felhívta a csacai kórházat, nyolc nappal a pályázati leadási határidő előtt, és utasította, hogy módosítsák a projektet és az egész költségvetését 17 millióról 7 millióra. Nyolc nap alatt. 

 

És voltak egyéb furcsaságok is. Például az egyik kórháznak úgy kellett megfelelnie az Újjáépítési Terv egyik kritériumának, hogy azt (hivatalosan) csak egy nappal a leadási határidő előtt hozták nyilvánosságra. Így bukott el például a rimaszombati kórház pályázata. 

 

Martin Smatana, az intézet alkalmozattja lehetett a kulcsfigura a pályázati információk kiszivárogtatásában. Dunajová Družskovská elmondása szerint jelenleg is zajlik a nyomozás, ezért konkrét véleményt nem fogalmazott meg Smatana irányába. Azt azonban leszögezte, hogy a gyanús történések többségéről Vladimír Lengvarský miniszter tudott.

 

Dunajová Družskovská figyelmeztette Eduard Heger akkori kormányfőt a pályázatok körüli problémákra. Mit lépett Heger?

 

„[Heger] utasított, hogy ne hozzam nyilvánosságra [a dokumentumok ügyét] a sajtóban, és többet ne adjak muníciót az ellenzék kezébe, ami egyébként nem is volt a célom. Amikor kijelentettem, hogy szeretném benyújtani a lemondásomat, azt felelte, hogy az az én döntésem, ha úgy akarok járni, mint Zuzana Baťová”

 

mondta a Postojnak Dunajová Družskovská.

 

Baťová a Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) igazgatója volt, anno nagy szerepet játszott az orosz vakcina elleni médiahadjáratban, ahogy egyébként Lengvarský is. Lengvarský Igor Matovič egykori kormányfő és Marek Krajčí egykori egészségügyi miniszter 2021-es megbuktatása után került a miniszteri székbe. Egyértelműen a progresszív erőtér és az elnöki palota embere volt. A Heger-kormány bukása után néhány hónappal lemondott hivataláról. Utolsó munkanapján még gyorsan elfogadott egy minisztériumi rendeletet, amivel lehetővé tette a jogi nemváltást nemváltoztató műtét nélkül is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.