Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Fermin Rodriguez

 

A spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) megállapodott az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) függetlenségi párttal Pedro Sánchez kormányfővé választásáról – jelentette be Santos Cerdán, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) szervezeti titkára Brüsszelben csütörtökön a tárgyalások lezárását követően.

 

„Történelmi lehetőség ez egy olyan konfliktus megoldására, amelyet csak politikával lehet és kell is megoldani. A nézeteltéréseket csak tárgyalásos úton lehet és kell is feloldani” – fogalmazott a pártok által aláírt, a teljes kormányzati ciklusra vonatkozó politikai megállapodást ismertetve.

 

A dokumentum tartalmazza amnesztiatörvény benyújtását a parlamentnek, amely a 2014-ben megrendezett függetlenségi konzultáció és a 2017-es, alkotmányellenesnek nyilvánított népszavazás miatt jogi eljárás alá vont személyekre vonatkozik. A javaslatot várhatóan a jövő héten terjesztik be a törvényhozásnak – tette hozzá kérdésre válaszolva Cerdán.

 

 hirdetes_300x300  

Mint mondta, nem volt könnyű megállapodásra jutni két ennyire különböző párt számára, de képesek voltak „találkozási pontokat elérni az állampolgárok jóléte és a problémák megoldása érdekében”.

 

Szavai szerint a megállapodás az ország számára kulcsfontosságú pillanatban történt. „A lehető leghamarabb progresszív kormányt kell alakítani, amely stabilitást biztosít Spanyolországnak” – hangsúlyozta.

 

A Carles Puigdemont volt katalán elnök vezette Együtt Katalóniáért számára az amnesztia kérdése volt a tárgyalások egyik kulcspontja. A hat éve brüsszeli emigrációban élő politikus ellen távollétében emeltek vádat zendülés és közpénz hűtlen kezelése miatt.

 

Puigdemont brüsszeli sajtótájékoztatóján csütörtökön hangsúlyozta: az aláírt megállapodás egy „példátlan szakaszt” nyit meg, amely a katalán politikai konfliktus megoldását célzó „történelmi egyezségben” csúcsosodhat ki, és keretet ad a további tárgyalásoknak, egyebek mellett olyan kérdésekről mint a tartomány finanszírozása vagy az önrendelkezés.

 

A politikus elismerte a két párt közötti kölcsönös bizalmatlanságot, ezért a megbeszéléseket Spanyolországon kívül, nemzetközi „ellenőrzési mechanizmus” bevonásával folytatják majd.

 

A tervezett amnesztiatörvény miatt hetek óta zajlanak tüntetések Spanyolország különböző városaiban. Madridban a PSOE székháza előtt hétfő és kedd éjjel a tiltakozók összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, akik gumibottal oszlatták a kordont bontó tömeget és könnygázt is bevetettek.

 

Szégyennek nevezte a megállapodást Alberto Núnez Feijóo, a spanyol konzervatív Néppárt (PP) elnöke, aki szerint Pedro Sánchez „behódolt a függetlenségi mozgalom követeléseinek”, és amelyekkel szemben pártja minden eszközzel harcolni fog.

 

Santiago Abascal, a Vox elnöke hangsúlyozta: a két párt „puccsmegállapodást” kötött, amely a jogállamiság eltörlését, a demokrácia végének kezdetét és az összes intézmény delegitimálását tartalmazza. Egyúttal a békés demonstrációk folytatására szólított fel.

 

A szocialisták az után kezdtek tárgyalni a volt katalán vezetők rehabilitálásáról, hogy IV. Fülöp király október elején Pedro Sánchez ügyvivő kormányfőt kérte fel a miniszterelnöki tisztségre, mert a júliusi általános választásokon győztes PP elnöke nem kapta meg a törvényhozás támogatását a poszthoz.

 

Pedro Sáncheznek saját pártja 121 képviselője mellett további 55 támogató szavazatra van szüksége ahhoz, hogy újból kormányfő lehessen. Ehhez már csak a Baszk Nacionalista Párt (PNV) együttműködése hiányzik.

 

A jogszabályi határidők szerint november 27-ig kell megszavaznia a parlamentnek az új kormányfőt, ellenkező esetben január közepén új választásokat kell tartani Spanyolországban.

 

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!