Nyitókép: iStock

 

Horvátországban több mérgezéses eset is előfordult szénsavas üdítők fogyasztása után. A legtöbb személynek csak enyhe tünetei voltak, de néhányuknak megerősített szövetkárosodása volt.

 

Az ország különböző pontjain 34-en fordultak orvoshoz. A legsúlyosabb állapotban egy rijekai férfi volt, aki az ásványvíz elfogyasztása után égési sérüléseket szenvedett a nyelőcsövén. A kávézóban ízesített ásványvizet rendelt az osztrák Römerquelle cégtől. Egy másik személy Coca-Colát ivott egy zágrábi iskola automatájából. Az ország tíz másik kórházában is enyhe nehézségekkel küzdő személyeket láttak el.

 

A HINA ügynökség csütörtökön a belügyminisztériumra hivatkozva azt írta, hogy a zágrábi kriminalisztikai központ megerősítette, hogy a rijekai ital magas fokú lúgossággal rendelkezett. Valószínűleg tisztító vagy zsírtalanító szerről lehetett szó. Ugyanakkor húsz üveget vizsgáltak meg ugyanabból az italból és csomagolásból, és mindent fogyasztásra alkalmasnak ítélték meg.

 hirdetes_300x300  

 

A zágrábi Coca-Cola minták elemzése sem erősítette meg az esetleges egészségkárosító hatásokat – írta az osztrák APA.

 

Andrej Plenkovič horvát miniszterelnök csütörtökön a mérgezésekkel kapcsolatban a belügyminiszterrel, az egészségügyi miniszterrel és az egészségügyi hatóságok képviselőivel tárgyalt. Állítása szerint az esetek többségében az egészségügyi problémák nem kapcsolódnak az italfogyasztáshoz, ezért nincs ok pánikra. Plenkovič szerint a hatóságok folytatják a minták elemzését és a rijekai eset körülményeinek kivizsgálását.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!