Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Yousef Masoud

 

A nyugati sajtó legnagyobb ügynökségei, mint a The New York Times, a Reuters, az Associated Press és a CNN újságírói előre tudhattak a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásáról. Az ügynökségekkel szerződésben álló fotóriporterek aznap reggel már ott várakoztak a határnál, volt aki egy kilőtt izraeli tankról fotózott. Az eddigi információk szerint minimum az felróható az arab nevű fotósok számlájára, hogy tétlenül nézték az izraeli civilek lemészárlását és túszul ejtését. És ha ez nem lenne elég, az egyikük a Hamász vezetőjével készített „puszilkodós” szelfit tett közzé a Twitteren.

 

A HonestReporting nevű médiafelügyelet szerdán közölt egy oknyomozó jelentést, amely egyértelművé tette, hogy a fentebb felsorolt nagy médiaügynökségek fotósai előre tudhattak a Hamász támadásáról, a terroristákkal együtt haladtak a támadások során, és tétlenül nézték a történéseket.

 

Már az elején le kell szögezni, hogy a jelentés által említett újságíró arab nevű, és minimum egyikük közvetlenül kapcsolatba hozható a Hamásszal. Az sem mellékes, hogy a nyugati mainstream sajtó már-már az oroszok elleni propagandára hajazó nyomást fejt ki Izrael ellen, és egyre elfogultabbak a palesztinok felé. Persze a Reuters, az AP, a CNN és a The New York Times is bizonyította az orosz-ukrán háború elmúlt másfél évében, hogy nem az objektív tájékoztatásról híresek.

 

 hirdetes_300x300  

A médiaügynökségek reakcióiból egyértelmű, hogy a fotósok valóban ott voltak a határon, amikor a Hamász betört az izraeli területre. Felmerül a kérdés, honnan tudták, hogy hol legyenek. Tekintve, hogy mégis egy hadműveletről volt szó, az is érdekes kérdés, hogy a Hamász jóváhagyásával voltak-e jelen és követték végig az eseményeket?

 

Ami pedig magukat a médiaügynökségeket érinti igen kényelmetlenül, felmerült, hogy a fotósok felett álló szerkesztők tudhattak-e arról, miben is vesznek részt az alkalmazottaik.

 

A CNN fotósa képeket küldött a szerkesztőségbe a Hamász határon való áttöréséről (ez meg is válaszolja a kérdést, hogy a szerkesztőségek tudtak-e az egészről). Mindegyik szóban forgó fotós közeli fotókkal dokumentálta civilek és katonák elrablását, valamint egy tank elleni támadást is, és egy izraeli katona meglincselését is. A támadás után pedig visszakísérték a terroristákat Gázába. 

 

A nagy ügynökségek a kipattant botrányra csak csütörtökön délután reagáltak. Az AP állítja, nem volt előzetes tudomása az október 7-i támadásról. Azzal védekezik, hogy az AP dolga, hogy képeket és híreket közöljön a világ eseményeiről, még ha azok szörnyűek is.

 

A Jerusalem Press Club ezzel kapcsolatban igen markáns véleményt fogalmazott meg. Kijelentették, hogy a médiaügynökségeknek felelőssége van a mészárlásban és abban is, hogy nem sikerült megakadályozni az 1400 gyermek, nő és férfi lemészárlását, a JPC szerint ez bűnrészességet jelent.

 

A Reuters is tagadta, hogy előre tudott volna a Hamász támadásáról, de elutasította azt a feltételezést is, hogy újságírókat építettek volna be a Hamász szervezetébe. A hírügynökség azt is tagadta, hogy újságírói ott lettek volna Hamász-támadás helyszínein. Azzal védekeznek, hogy a képeiket két gázai „szabadúszó fotóstól” szerezték be, akik valószínűleg tényleg ott voltak Izrael gázai határánál.

 

Izrael, láthatóan megelégelve a liberális sajtó gyakran az antiszemitizmus határát súroló cikkeit, magyarázatot követelt a médiumoktól. A Jerusalem Post közlése szerint az izraeli kormányhivatal sürgős levelet intézett a médiumokhoz, később azonban közölte, hogy az érintett újságírókat bűnrészesnek tekintik emberiség elleni bűncselekményekben.

 

Benny Gantz izraeli miniszter, a háborús kabinet egyik tagja az X-en azt írta:

 

„Az újságírók tudtak a mészárlásról, de úgy döntöttek, hogy tétlen szemlélőként nézik, ahogy gyerekeket mészárolnak le – nem különböznek a terroristákról és úgy is kell kezelni őket”

 

fogalmazott.

 

Az oknyomozás szerint csak az AP-nél négy, a Hamásszal a támadás során együtt haladó újságíró volt: Hasszan Eszlaja, Juszef Maszud, Ali Mahmud és Hatem Ali.

 

Hasszan Eszlaja képei a legárulkodóbbak. Ő közölt képet egy kiégett izraeli Merkava tankról, és ő fotózta a (szinte teljesen kiirtot) Kfar Aza kibucba belépő terroristákat. Egy időközben közösségi oldaláról közölt fotón az IDF tankja előtt áll civilben (tehát nem volt szüksége PRESS feliratú azonosító mellényre). Eszlaja egy másik fotón a Hamász gázai vezetőjével, Jahja Szinvarral szerepel, akivel szemmel láthatóan igen baráti viszonyt ápol. Hogy pontosan mikor készült a felvétel, azt nem lehet tudni.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.