Nyitókép: Petr Hloušek/Právo

 

A harctéren kialakult jelenlegi helyzet nem arra utal, hogy Ukrajna katonai fölénybe kerülhet – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő csütörtökön. Szerinte az idő Oroszország javára játszik, ezért jövőre megkezdődhetnek a tárgyalások Kijev és Moszkva között. A cseh elnök ezt csütörtökön a prágai Diplomácia és Biztonság c. konferencián jelentette be – tájékoztatott a Novinky.cz szerver.

 

„Jövőre megkezdődhetnek a tárgyalások, mivel a fejlemények nem arra utalnak, hogy az ukrán fél katonai fölénybe kerülhet. Az idő most Oroszországnak kedvez, amely erősebb mozgósítási bázissal rendelkezik. Az időnyeréssel képes lesz kiegészíteni azokat az anyagokat is, amelyek régóta hiányoznak számára. Hatalmas szállításokat látunk Észak-Koreából, és erőfeszítéseket látunk a szankciók megkerülésére is”

 

– mondta Pavel a konferencián.

 

 hirdetes_300x300  

„Az ukránok továbbra is készen állnak a harcra, nincs sok választásuk… Az eredmény azonban valószínűleg másképp fog kinézni” – folytatta, hozzátéve, hogy az ellentámadás kapacitásának kimerülése után kerülhet sor a tárgyalásokra.

 

Szerinte a kulcsfontosságú az lesz, hogy az ukránok mit tudnak tenni a harctéren a tél kezdete előtt. A tárgyalásokról azonban szerinte csak maguk az ukránok dönthetnek, és semmiféle engedményre nem kényszeríthetők. Ugyanakkor Pavel biztosította Ukrajnát arról, hogy Csehország az oldalán áll. Szerinte a Nyugatnak mindaddig folytatnia kell a támogatását, amíg maguk az ukránok nem döntenek a következő lépésről.

 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Oroszország igyekszik elnyújtani a konfliktust, és megvárhatja az amerikai elnökválasztás eredményét is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!