Nyitókép: via ungarnheute.hu

 

Elérkezett az ideje annak, hogy Svédország a NATO 32. tagállamává váljon, mondta Jens Stoltenberg szerdán Brüsszelben. A katonai szövetség vezetője Novák Katalinnal tartott közös sajtótájékoztatót azután, hogy tárgyalt a magyar köztársasági elnökkel.

 

„A magyar kormány többször is kijelentette, hogy nem Magyarország lesz az utolsó NATO-szövetséges ország, amely ratifikálja Svédország csatlakozását. Most számítok arra, hogy Magyarország teljesíti ezt a vállalását. A magyar parlamentnek haladéktalanul meg kell szavaznia a ratifikációt. Svédország teljesítette a vállalásait.”

 

– mondta Stoltenberg.Novák Katalin a főtitkár kijelentésére annyival reagált, hogy ő személy szerint támogatja Svédország csatlakozását, de erről nem neki, hanem a magyar parlamentnek kell döntenie.

 

 hirdetes_810x300  

Jens Stoltenberg korábban kijelentette, hogy azt szeretné, ha a NATO november végi külügyminiszteri találkozóján Svédország már tagként venne részt. Az ATV újságírója a sajtótájékoztatón megkérdezte a főtitkárt arról, hogy mi a ratifikáció határideje. Stoltenberg pontos dátumot nem mondott, azt viszont megemlítette, hogy nemrég beszélt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, aki biztosította arról, hogy benyújtotta a törvényt a parlamentnek, és a ratifikációs folyamat elindult Törökországban. Ezért a főtitkár abban bízik, hogy a közeljövőben megtörténik Svédország NATO-csatlakozása.

 

Törökországban tehát most pont úgy a parlamentnél pattog a labda a NATO bővítését illetően, mint Magyarországon. A két országban azonban az is közös, hogy a kormányon lévő párt befolyása hatalmas az országgyűlés munkájára, így a valódi döntés a szavazás időpontjáról és kimeneteléről minden bizonnyal Erdoğan, Magyarországon pedig Orbán Viktor kezében van.

 

Svédország és Finnország tavaly, Oroszország Ukrajna elleni inváziójának hatására kezdeményezte a felvételét az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetébe, azaz a NATO-ba. Finnország áprilisban lett a világ legerősebb katonai tömbjének tagja, Svédország csatlakozása pedig már több mint egy éve csak Törökországon és Magyarországon múlik, a többi tagállam támogatása adott. Stoltenberg a sajtótájékoztatón megköszönte Novák Katalinnak azt, hogy egyértelműen elítélte Oroszország Ukrajna elleni agresszióját.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!