Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski, File

 

Botrányosnak nevezte pénteken Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a legnagyobb kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke az Európai Parlament (EP) döntését, hogy felfüggesztik a párt négy EP-képviselőjének mentelmi jogát.

 

„Ez egyszerűen botrány” – jelentette ki Kaczynski a PAP hírügynökségnek, arra reagálva, hogy az EP csütörtöki plenáris ülésén megvonták a PiS négy európai képviselője – Patryk Jaki, Beata Kempa, Beata Mazurek és Tomasz Poreba – mentelmi jogát, eleget téve egy varsói kerületi bíróság indítványának.

 

A négy képviselő ellen korábban Rafal Gawel, egy Norvégiában élő, Lengyelországban pénzügyi csalás miatt elítélt lengyel baloldali aktivista indított pert „Lengyelország területén elkövetett rasszista bűntettek” címén. A felperes szerint az említett képviselők a 2018-as lengyel helyhatósági választásokat megelőző kampány során megosztották a közösségi médiában pártjuk egy, az Európába irányuló illegális bevándorlásról szóló, annak negatív következményeire rámutató videofilmjét.

 

Kaczynski felidézte: az EP annak ellenére hozta meg döntését, hogy a testület jogi bizottságának jelentéstevője, Gilles Lebreton politikailag motiváltnak minősítette a varsói bíróság beadványát, és a mentelmi jog felfüggesztésének elutasítását javasolta.

 

„Ebből látszik, hogy milyen korlátok között mozog majd Európában a szabadság (…), amikor egy bejegyzés lájkolásáért bíróság elé kerülhetünk” – figyelmeztetett a PiS elnöke. Úgy ítélte meg: aki „az újmarxista forradalom (…) oldalán áll”, az büntetlen marad, a más véleményt valló embereket viszont bármiért felelősségre vonhatják.

 

Maciej Wasik belügyminiszter-helyettes pénteken a lengyel közszolgálati rádióban rámutatott: amennyiben a varsói bíróság bűnösnek találja és elítéli a négy PiS-képviselőt, megfoszthatják őket EP-mandátumuktól, és Lengyelországban sem tölthetnek be köztisztséget. „Ez a nyugati baloldaltól különböző körök elhallgattatása” – mutatott rá.

 

Patryk Jaki, az érintett EP-képviselők egyike csütörtökön a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak elmondta: a mentelmi jog felfüggesztésének célja, hogy „elhallgattassák azokat, akik bírálják az új európai szuperállam létrehozását”.

 

Jacek Saryusz-Wolski kormánypárti EP-képviselő csütörtökön a Radio Wnet lengyel csatornának nyilatkozva „egyértelműen bolsevik stílusú politikai akciónak” nevezte az EP döntését. Szerinte az van a hátterében, hogy a politikusok „ne beszéljenek a tömeges bevándorlásból eredő veszélyekről”. Az ügy „a bolsevizmusra és (George) Orwellre emlékeztet” – jelentette ki.

 

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter egy másik negatív utópiaregény brit szerzőjére, Aldous Huxley-ra utalt az X közösségi felületen. „Szép új világ” – írta csütörtökön, kuriózumnak nevezve az EP döntését.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.