Nyitókép: Euronews

 

Az október 7-i mészárlást követően Izrael beindította történetének legnagyobb hajtóvadászatát. A biztonsági szolgálatok célul tűzték az összes terrorista felkutatását, megölését vagy elfogását, akik részt vettek a Hamász merényletének tervezésében és végrehajtásában.

A piros X-ek listája

 

Úgy tudni, hogy Yaron Finkelmannak, a déli parancsnokság főnökének irodájában van egy tábla, amelyen több száz Hamász parancsnok vag fegyveres szerepel. Minden este piros X-szel jelöli azokat, akiket az izraeli erők aznap Gázában megöltek.

 

 hirdetes_300x300  

Az X-ek száma egyre növekszik. A főtiszt megesküdött, hogy a háború végére a listáról minden név törölve lesz.

 

Az 1972-es müncheni olimpián történt terrortámadás után a Moszad hasonló akcióba kezdett a vétkesek felszámolására világszerte, jórészt Libanonban, Jordániában és Tunéziában. Egy személyt tévesen azonosítottak és öltek meg a norvégiai Lillehammerben, és ezután az akciót leállították.

 

Akkor ez néhány tucat személy kinyomozását és meggyilkolását jelentette. Ma viszont már ezrekről van szó.

 

A bosszúfolyamat már megkezdődött, és ahogy az IDF vezérkari főnöke megfogalmazta, „a terrorizmus elleni harcban az előző fejezetet Izrael szenvedte el, de a következőt már ő írja”. Az első becslések szerint eddig mintegy 1000 olyan terrorista vesztette életét, akik részt vettek az októberi rajtaütésben. Többeket a véderő, az IDF likvidált Gázában.

 

Smoke rises following an Israeli airstrike in the Gaza Strip, as seen from southern Israel, Saturday, Nov. 11, 2023. (AP Photo/Leo Correa)

 

Az akciósorozatban azok a palesztinnak (arabnak) leplezett különleges ügynökök, a Musta’ribeen tagjai is részt vesznek, akik a helyi lakosságban már évek óta élnek, gyakran házaspároknak álcázva magukat, és ismeretségeik révén információkkal szolgálhatnak a terroristák hollétéről vagy személyéről, vagy akár a túszokról is.

 

Egy történelmi nevet viselő, megújult különleges egység is felállt

 

A nemzetbiztonsági szolgálatok mellett az IDF hírszerzési parancsnoksága hatalmas adatbázist épít a terepen szerzett felvételek, tárgyak, az elfogott terroristák kihallgatásai és a Gáza övezetben gyűjtött jelen idejű információk alapján.

 

A Shin Bet biztonsági ügynökség akciócsoportjának pedig az így felkutatott és azonosított személyek megölése a feladata. Ez a különleges csoport a NILI kódnevet kapta, ami egy biblikus történetű héber betűszó, jelentése szerint „Izrael Mindenhatója nem hazudik”.

Izrael kollektív emlékezetében az ősi mozaikszó nagy jelentőségre tett szert, amikor az 1.világháború idején egy modern zsidó kémhálózat vette magára. Az új NILI kritikus értékű hírszerzést nyújtott az Ottomán Birodalom (Törökország) ellen harcoló brit erőknek. Száz év elteltével az új NILI már saját állama nevében vadászik Izrael legújabb ellenségeire.

 

Több mint 50 000 videót vizsgálnak át

 

Douglas Murray brit történész és riporter, aki másfél éves ukrajnai munka után jelenleg a gázai hadszíntérről tudósít, abban lát bizarr különbséget az SS és a Hamász rémtettei között, hogy míg a nácik tagadták, rejtették és leplezték népirtó bűneiket és sosem mutatták be a nagyközönség előtt, az iszlamista terroristák épp az ellenkezőjét teszik. Büszkék a cselekedeteikre, terjesztik és propagálják a terrorcselekményeket, és nem csak a közösségi médiában, de a felszíni (mainstream) tájékoztatásba is beférkőzve, mint amilyen például a tekintélyes Reuters.

 

Ezzel viszont rengeteg nyomot és bűnjelet hagynak maguk után

 

Az amerikai Szenátus egyik tagja máris vizsgálatot kezdeményez a főügyésznél annak kivizsgálására, hogy egyes fotóriporterek a Hamásszal együttműködve tudósítottak a bűntettekről.

 

Mindezekből adódik, hogy a nyomkeresőknek hatalmas mennyiségű olyan vizuális adat áll rendelkezésre, amit maguk az elkövetők szolgáltattak. A nyomozók mintegy 50 000 videót gyűjtöttek össze az október 7-i eseményekről, amiket a gyilkosok, az áldozatok és a túlélők forgattak. Izrael arcfelismerő technológiát és mesterséges intelligenciát is bevet a mészárlás minden egyes elkövetőjének azonosítására.

Az arcfelismerés mellett leleplező jelek lehetnek a sapkák és viseletek, vagy a használt autók és motorkerékpárok rendszámai. Nyomokat mutathatnak a helyszíneken talált kézírásos dokumentumok, különféle igazolványok, családi fényképek is, amelyek most ott vannak a Gázát átfésülő egységek birtokában.

 

Palestinians mourn their relatives killed in the Israeli bombardment of the Gaza Strip, in the hospital in Khan Younis, Saturday, Nov. 11, 2023. ( AP Photo/Fatima Shbair)

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!