Nyitókép forrása: SITA/Jung Yeon-je/Pool Photo via AP

 

George Friedman nagyon borúlátó elemzést tett közzé pár napja az általa alapított Geopolitica Futures hasábjain. A magyar származású professzor, akit sokan éleslátó előrejelzései miatt tartanak nagyra, elképzelhetőnek tartaja, hogy a világrend mai átalakulása háborúk sorával fog végbemenni, és Európa sem fogja megúszni újabb konfliktusok nélkül.

 

„Minden bizonnyal új világrend érkezik, de ellentétben a Szovjetunió 1991-es bukása utáni újrarendezéssel, ez az átrendeződés háborúkból és potenciális háborúkból fog kialakulni”

 

kezdi elemzését Friedman. Megjegyzi, hogy az orosz-ukrán háború lassan két éve dúl, és most békemegállapodás születhet ugyan, de ettől még a konfliktus nem fejeződik be. A Hamász és Izrael közötti háború pedig még csak „egy hónapja zajlik, de talán a legszörnyűbb és legkönyörtelenebb háború ez, egy olyan térségben, ahol a könyörtelen háborúzást művészi szinten űzik”.

 

Ám a szakértő megy tovább, és rögtön Európánál folytatja, azon belül is Szerbia és Koszovó konfliktusára tér át. Értesülései szerint Szerbia háborúra készül. Emlékeztetett, hogy 1998-ban és 1999-ben az USA és a NATO Koszovó mellé állt, és Szerbiát bombázta. 

 hirdetes_810x300  

 

„Remélem, a forrásaim tévednek, de szerintem ez a háború ki fog törni, és a Balkánon túlra is kiterjed.”

 

A következő gyulladáspontként a Távol-Keletet jelölte meg, ahol az elmúlt hetekben a Fülöp-szigetek és Kína kóstolgatja egymást. Az előbbiek oldalán Japán tett lépéseket, és hadihajókat ajánlott fel a filippínóknak, ha Kína esetleg támadást intézne a szigetország ellen. Japán azonban Malajziával is fokozza együttműködését. Sőt, mivel Kína és India között továbbra is zajlik egy területi konfliktus Arunácsal Prades indiai tartomány területén, a hegyek között, Japán jelezte Indiának, hogy szükség esetén készen áll neki támogatást nyújtani.

 

Japán mozgolódásával a kínaiak nem feltétlenül tudnak együtt élni, lassuló gazdaságuk pedig belső feszültségeket okoz, amit könnyen külső célkitűzésekkel vezethet le.

 

Friedman szerint az első és második világháború okozta átalakulási folyamattól eltérően most nincs kapcsolat a különböző aktuális és potenciális háborúk között. Ez elvileg arra utalna, hogy a háborús futótűz valószínűsége csekély, ugyanakkor mégiscsak mindez egyszerre történik, ami viszont aggasztó.

 

„Az Egyesült Államok is része ennek a mozaiknak. (…) Az USA győzte le Japánt a második világháborúban, háborút nyert a Balkánon, segített létrehozni Izraelt és segített megformálni Ukrajnát. Ha a háborúk és potenciális háborúk listáját nézzük, az USA sok tekintetben érintett. Így az ország, amelyet eddig kihagytam a listáról az Egyesült Államok, amely tragikus módon keveredhet bele a háborúkba, minimális mérlegelési idő mellett”

 

írja Friedman. Elemzése utolsó mondatában igyekszik némi optimizmust mutatni, mikor azt írja: a háború kitöréséről szóló pletykák a legtöbbször nem válnak valóra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!