Nyitókép: Abir Sultan/Pool Photo via AP

 

Ha Izrael elveszíti a háborút a Hamász palesztin militáns mozgalommal szemben, az Egyesült Államokon és Európán lesz a sor – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap a CNN-nek adott interjújában.

 

„Ez nemcsak a mi háborúnk, hanem a tiétek is… Ez a civilizáció harca a barbárság ellen“ – mondta Netanjahu az amerikai állomásnak. Szerinte ha Izrael nem nyeri meg a háborút, a konfliktus átterjed Európára és az USA-ra is. „Ti lesztek a soron“ – mondta.

 

Az interjúban ismét visszautasította a Gázai övezetben elhunyt polgári áldozatok nagy számával kapcsolatos kritikákat. „Izrael a nemzetközi jognak megfelelően harcol. Az izraeli hadsereg példamutató munkát végez a civil áldozatok minimalizálása terén“ – mondta.

 hirdetes_810x300  

 

Szerinte a Hamász mozgalom felelős a civilek tragikus haláláért. „A Hamász lövöldözött a biztonságos zónára és a folyosóra, amelyet elrendeltünk… hogy megakadályozzák a palesztinok biztonságos átkelését. Rakétákat helyeznek el az iskolákba és a kórházakba, alagutak vannak a gyerekek ágyai alatt” – közölte.

 

A Gázai övezetben a háború a Hamász összehangolt, Izrael elleni október 7-i támadásait követően robbant ki, amelyben körülbelül 1200-an vesztették életüket. A Hamasz által ellenőrzött kormány vasárnap közölte, hogy a támadások eddig 11 180 áldozatot követeltek, ebből 4 609 gyermek és 3 100 nő. További 28 200 ember megsérült.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!