Nyitókép: AP Photo/Virginia Mayo

 

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője hétfőn javaslatokat terjesztett elő a Gázai övezet kormányzására vonatkozóan az Izrael és a palesztin Hamász közötti háború befejezése után. Egyúttal felszólította az arab országokat, hogy vállaljanak nagyobb szerepet a leendő Palesztin Hatóság támogatásában. Borrell szerint már most fontos a háború utáni helyzetre gondolni, még akkor is, ha Gázában továbbra is dúlnak a harcok.

 

Szerinte a nemzetközi közösségnek „politikailag és erkölcsileg” nem sikerült végleges megoldást találnia az Izrael és a palesztinok közötti hosszú távú konfliktusra. Hozzátette: itt az ideje megkettőzni az erőfeszítéseket a kétállami megoldás megtalálása érdekében.

 

Az uniós diplomácia vezetője elutasítja a palesztinok kényszerű kitelepítését a Gázai övezetből, a palesztin enklávé izraeli megszállásának végleges újraindítását és a Hamász uralmát Gázában.

 hirdetes_300x300  

 

Szerinte a Ciszjordániát jelenleg irányító Palesztin Hatóság „megerősített változata” kellene, „olyan legitimációval, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa fog meghatározni és eldönteni”.

 

Európának politikailag nagyobb szerepet kellene vállalnia a Közel-Keleten

 

Az arab országoknak fokozottabban részt kell venniük a Palesztin Hatóság támogatásában – folytatta Borrell. Hozzátette: az EU-nak is nagyobb szerepet kellene vállalnia a Közel-Keleten, különösen a palesztin állam felépítésében.

 

„Az arab államok határozott elkötelezettsége nélkül nem lesz megoldás, és ez nem korlátozódhat a pénzre. Nem intézhetik el fizetséggel a fizikai újjáépítésért” – mondta. Szerinte „a palesztin állam felépítéséhez politikai hozzájárulást kell adni”.

 

Az EU ugyan nem jelentős diplomáciai szereplő a jelenlegi válságban, de van némi befolyása a térségben – nem utolsósorban a palesztinoknak nyújtott segélyek legnagyobb adományozójaként – írja a Reuters.

 

„Nem igazán voltunk jelen. Ennek a problémának a megoldását az Egyesült Államokra delegáltuk… Európának azonban jobban be kell kapcsolódnia”

 

– jelentette ki az uniós diplomácia vezetője.

 

Borrell a héten Izraelbe, a palesztin területekre és más közel-keleti országokba látogat el.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!